Danskt rågbröd med hela rågkärnor

Det här är ett danskt rågbröd med hela rågkärnor som är bakat med surdeg. Brödet förflyttar mig till en stubbe ute i skogen med en svampkorg vid fötterna och i handen en smörgås med skivad korv. Det håller en mätt länge, och man får tugga ordentligt. I mitt bröd finns inget tillsatt socker.

Jag älskar den söta rågsmaken och jag gillar att faktiskt behöva tugga maten. Råg är som sagt även oerhört nyttigt. Läs gärna om rågens fördelar här. När rågkornen desstuom är hela, som i det danska rågbrödet, är det extra bra för att hålla blodsockert i balans.

Det danska surdegsbrödet tar en stund att förbereda eftersom man måste lägga de hela kornen i blöt ett dygn i förväg. Än bättre är det om man låter dem svälla i två dygn. Låter du rågen stå och svälla i två dygn, så ställ in bunken i kylen efter att vattnet har svalnat, annars är risken att det börjar jäsa.

De här bröden brukar jag baka en stor omgång av. De håller sig fräscha länge, och jag brukar även frysa in delar av baket. Om du inte vill baka så mycket, kan du halvera receptet rakt av.

Danskt rågbröd, 3 bröd

Ingredienser

Dag 1

650 g hela rågkärnor
450 g finmald råg, fullkorn
1/2 dl syrlig surdeg
6 dl vatten

Dag 2

800 g finmald råg, fullkorn
7 dl vatten/det avrunna vattnet från rågen
25 g havssalt eller 3 tsk salt

Solrosfrö eller sesamfrö till dekoration.

Recept

Dag 1

Häll kokande vatten över de hela rågkärnorna så att de täcks med marginal. Låt stå i ca ett dygn i rumstemperatur. Vispa ner surdegen i en bunke med vatten och häll ner den finmalda rågen. Blanda och låt surdegen/fördegen komma igång och låt den sedan stå svalt över natten.

Dag 2

Häll av vätskan från de hela rågkärnorna i en bunke. Låt vätskan tillsammans med eventuellt nytt vatten bli 7 dl. Vispa ner saltet. Blanda ner de hela rågkärnorna i fördegen (från dag 1), vätskan och rågmjölet. Blanda väl. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till tre limpor. Den sida som blir överst när du lägger ner det i brödformen låter du förbli kladdig, dvs använd inget mjöl, då är det lätt att strö över fröna och få dem att fästa. Använd två 1,5 liters brödformar och en 2 liters brödform. Låt jäsa i ca 6-7 timmar i rumstemperatur, eller till dess degen har ökat 1/3 i formarna och är luftig när du trycker på den. Temperaturen i rummet påverkar jäsningstiden. Ytan på de formade bröden ska nästan börjat spricka när degen är färdigjäst. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 60-70 minuter i 250 grader. Sänk till 180 grader efter 10 minuter. Ta ut bröden ur formarna de sista 10 minuterna. Spruta in rikligt med ånga eller sätt in en kopp med kokande vatten i ugnen. Precis innan bröden ska gräddas naggar du dem djupt för att undvika en luftspricka längst upp under skorpan.

Danskt rågbröd med hela rågkärnor är ett smakrikt och nyttigt bröd som håller dig mätt länge. Jag färskmaler allt mitt mjöl, vilket ger betydligt mer smak. Mjölkvarnen jag använder hittar du här.

Formarna jag bakat bröden är utan beläggning och går att köpa i butiken.

Comments 15

  1. Kjell Ellingsen januari 17, 2023
    • Christine Heger maj 24, 2023
  2. Peter Lindström oktober 1, 2022
    • Christine Heger januari 8, 2023
  3. Ingrid juni 11, 2021
    • Christine Heger juli 11, 2021
  4. Jen oktober 10, 2020
    • Christine Heger oktober 14, 2020
  5. Josefin Hansson juli 1, 2020
    • Christine Heger juli 1, 2020
  6. margit oktober 21, 2019
  7. Daniel augusti 18, 2019
    • Christine Heger augusti 18, 2019
  8. maria nyström september 13, 2017
    • Christine Heger september 13, 2017

Leave a Reply