Därför ska du välja det grova rågbrödet

Jag vill slå ett slag för det grova rågbrödet. Det känns som alla vill ha luftiga ljusa surdegsbröd just nu, och visst, de är goda, men en grov rågbrödssmörgås med ost eller leverpastej och gurka – alltså, det är gott.

Utöver att det är gott finns det flera hälsovinster med fullkorn och inte minst råg. Fiber och fullkorn är superviktiga för vår kropp, och det är inte som man förr trodde något som bara ”håller magen igång”. Du behöver fullkorn för att må bra, få i dig alla näringsämnen och hålla vikten – läs mer om det här. I fullkornet, närmare bestämt runt kliet, finns de flesta näringsämnen från sädeskornet. När kliet siktats bort försvinner det mesta av mineraler och vitaminer. Väljer du dessutom fullkorn av råg, gör du din kropp en riktigt god tjänst.

Forskning visar att råg har många bra hälsoeffekter. Det ger bättre mättnadskänsla än vete och har dessutom egenskapen att reglera blodsockret. Detta är bra både för diabetiker och friska. Råg är vederlagt bättre än vete vad gäller glukosreglering. Rågbröd blir som bäst när det bakas på surdeg och surdegen i sig ger långsammare blodsockerstegring än när brödet är bakat på jäst.

Var dock noga med vad du köper. Bara för att det står fullkorn på brödpåsen, betyder det inte att det verkligen innehåller några större mängder fullkorn – läs mer om det här.

Fullkornsbröd bakat på råg och surdeg, och självklart färskmalet mjöl

Fullkornsbröd bakat på råg och surdeg, och självklart färskmalet mjöl

Comments 2

  1. Ingela marklinder oktober 11, 2016
    • admin oktober 11, 2016

Leave a Reply