Tekakor till utflykten – enkelt och gott!
Det är något visst med tekakor. De ska vara luftiga med smak av havre. I det receptet som jag skapat har jag gjort dem nyttigare då jag bakat dem på fullkornsdinkel och dragit ner på smöret. För att få dem riktigt luftiga har jag lagt till hjortronsalt utöver jästen.
Perfekta till en kopp te till eftermiddagen med smör och honung, eller till helgens utflykt. Fyll till exempel dem med klassikern köttbullar&rödbetssallad mellan två salladsblad.
De här tekakorna går lätt att göra, och tar inte lång tid. Belöningen är stor!
Ingredienser till ca 17 st tekakor
2,5 dl havre
7 dl vatten
40 gr smör
20 g jäst
300 g fullkornsdinkel (finmalt på finaste inställningen)
Ca 150 g vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk hjortonsalt
Recept
Häll 90 graders vatten över havregrynen. Klicka i smöret. Låt det svalna till 37 grader. Lös upp jästen i havregrynsblandningen. Blanda i fullkonsdinkel, salt och hjortronsalt. Blanda även ner vetemjölet, men spara något till utbaket.
Knåda degen förhand eller med köksmaskin på lägsta inställningen ca. 5 minuter. Degen ska vara ganska lös.
Jäs degen i 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma runda bullar. Var sparsam med mjölet, och använd så lite som möjligt. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut. Nagga med en mjölad gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 250 grader ca 8 minuter.