Midsommarfrallor – långjästa över natten

Inspirerad av Glada Kocken har jag bakat en midsommarstång. Min blev väl kanske inte riktigt lika fin som hennes, men till mitt försvar är att min deg är gjord av surdeg och hälften fullkorn – vilket är svårare att hantera. Börjar ni följa henne, kommer ni också förstå vilken skicklig konstnär hon är – helt galet roligt konto och maken till kreativitet har jag nog aldrig sett.

Jag delade upp min deg och gjorde dels en midsommarstång, och resten av degen gräddades till separata frallor.

Sätt degen idag och låt den jäsa över natten, så kan du grädda frallorna imorgon när du är ledig. Har du ingen surdeg, kan du byta ut surdegen mot 15 gram ekologisk jäst.

Ingredienser

495 gram  vatten (5 dl)
0,5 dl surdeg (jag har en blandad surdeg på fullkornsrågmjöl och fullkornsvetemjöl ungefär 50/50)
300 g finmalt ölandsvete av fullkorn
350 g siktat vetemjöl
1 tsk salt

uppvispat ägg
linfrö och sesamfrö till dekorering

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegen i vatten. Tillsätt saltet och hälften av mjölet. Rör runt. Tillsätt resten av mjölet och blanda med händerna till en jämn deg. Knåda inte. Låt degen vila i 30 minuter enligt s.k. autolysmetoden – läs mer om den här. Lossa degen försiktigt från kanterna och stretcha och vik in degen mot mitten från fyra håll. Låt vila i 60 minuter. Upprepa processen två gånger till eller till dess du sett att jäsningen kommit igång. Ställ in hela bunken med ett lock i kylen.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm, stjälp upp degen på ett bakbord. Skär av bitar av degen och forma till små runda bullar. Använd så lite mjöl som möjligt och tryck inte ut luften. Lägg upp bullarna på en plåt. När du är klar med midsommarstången pensla med ett ägg och strö på sesamfrö respektive linfrö (eller t.ex.  svarta sesamfrö). Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Degen som blir över låter du ligga på bakbordet och hanterar först när midsommarstången är färdiggräddad.

Sätt in en tom plåt i ugnen. Skär du upp stycken/bullar med en degskrapa som du doppat i vatten och lägg på ett bakplåtspapper. Du behöver inte använda något mjöl. Tryck inte ut luften och forma inte heller bullarna med händerna, utan skär bara upp dem. När bakplåtspappret är fullt drar du över det till en uppvärmd plåt. Strö över sesamfrö och snitta bullarna med en snittkniv. Grädda i ca 8 – 10 min.

Långjästa surdegsfrallor bakade på färskmalet ölandsvetemjöl av fullkorn.

 

En något krokig midsommarstång, men så charmig

Den vackra och luftiga insidan.

 

 

 

Leave a Reply