färskt mjöl

Malen säd förlorar snabbt i näringsvärde
Så fort säd krossas förlorar det snabbt i näringsvärde. Sädesgroddens aktiva ferment, fleromättade fettsyror och vitaminer bryts ner av luftens syre. Redan ett par timmar efter malningen är stora delar av alla nyttigheter borta. I en forskningsstudie (som utfördes redan på 1940-talet!) av Dr Prof Werner Kollath visade det sig att efter sex veckors lagring av fullkornsmjöl var det lika näringsfattigt som vitt mjöl.

Lagrat mjöl förlorar både smak och doft
Utöver att det industriellt processade och lagrade mjölet förlorar i näringsvärde, mister det även det färska mjölets goda nötaktiga smak och doft. Genom att mala mjölet direkt i hemmet strax före bakning säkerställer man att mjölet håller bästa möjliga kvalitet, smak och doft.

Värme och surdeg frigör näringsämne
Sädeskornet innehåller fytiner som skyddar fröets kärna/grodd. Fytinsyran kopplar ett start grepp om mineralerna så att de blir svåra för kroppen att tillgodogöra sig. De binder mineraler och andra näringsämnen. Därför ska man helst värma upp, blötlägga eller syra säden innan förtäring. Bakningen frigör alla näringsämnen. Och fytinerna försvinner nästan helt om man bakar med surdeg med långa jäsningsprocesser. Surdeg baserat på långsam jäsning och färskt mjöl skapar ett smakrikt och nyttigt bröd där kroppen kan ta till sig alla näringsämnen.

Källor:
Dr. J.G. Schnitzer ”Backen mit Vollkorn“
http://www.alternativjournalen.se/wuweij/vikten-av-att-blotlagga-sad-och-notter-4494466
KoMo frischgemalhen Getreide