knåda

Baka bröd med egen kvarn

Det har länge sagts att bröd inte är bra för din hälsa. Då undrar jag – vilket bröd? Det är nämligen stor skillnad på bröd och bröd. Det som säljs i matbutiken är i regel inte bra för din hälsa, men brödet jag ska berätta om, kan du äta med gott samvete.

Butiksbröd
Vetekornet består av flera olika delar bland annat: skalet – som består av kostfibrer, mineraler och vitaminer, mjölsäcken – där pulvret finns och till sist den inre kärnan – som är fylld med mineraler, vitaminer och proteiner (läs mer om säd här). Vetekornet i sig har lång, ja näst intill oändlig hållbarhet. Men så fort kornet är malt, är hållbarheten begränsad. Säcken med pulvret har däremot lång hållbarhet, och det är det industrin främst använder att baka bröd på. Det tillsammans med ett antal tillsatser. De bröden blir hållbara och goda, javisst, men det är ju kakor också. Men det är långtifrån så hälsosamt som det skulle kunna vara. Även när du väljer ett bröd som ser mörkt ut, får du sällan ett riktigt fullkornsbröd som verkligen är bra för hälsan. Det är oftast bakat på vitt bearbetat mjöl med mörk sirap eller någon annan färgande tillsats som du äter (läs mer om butiksbörd här).

Mjöl en färskprodukt
Att det mörka ”fullkornsbrödet” i butiken inte var nyttigt har jag varit medveten om länge. Däremot har jag inte förstått att det bröd jag bakat själv också kunde vara så mycket mer smakrikt och hälsosamt. Mjöl är nämligen en färskvara. Så fort kornet är malt startar en oxidationsprocess som gör att merparten av sädeskornets vitaminer, mineraler och smaker (som bland annat finns i kärnans olja) försvinner. För att förhindra det bör man helst baka sitt bröd inom ett par timmar efter det att det är malet. I jakten på en effektivare tillverkningsprocess har industrin har skapat ett bröd som tidigare inte fanns. Förr lagrade man kornet, inte mjölet.

Hemmamalt, hembakt bröd är nyttigt
När du maler ditt eget mjöl får du ett äkta fullkornsbröd. Hela kärnan mals ner: inget försvinner, inget läggs till. Det fullkornsbröd du köper i matbutiken är sällan det du tror. ”Fullkorn” står det på brödlimpan i butiken men det har både tagits bort och lagts till. Så läs också det finstilta på förpackningen (och när det står surdegsbröd betyder det i regel snarare att det är smaksatt med surdeg och inte bakat på surdeg). När du maler själv, får du ett fiberrikt och underbart smakrikt bröd, som är det bästa jag någonsin upplevt. Utöver att du får i dig många näringsämnen kan du äta det med gott samvete, för det får inte ditt blodsocker att slå volter och gör dig därför inte tjock. Här spelar fiber den avgörande rollen. Fiber är inte bara ett transportmedel som gör att mage och tarmar mår bra, utan också en nyckelspelare för att hålla blodsockret i schack och därmed inte fylla på fettreserverna (läsa mer om fibrer). Fiber ger dig också en naturlig mättnadskänsla. Om du dessutom väljer att baka med surdeg har du ytterligare en faktor som bidrar till att hålla blodsockret på en avvägd nivå.

Det finns många fördelar med att mala ditt eget mjöl samtidigt som det är enkelt och prisvärt, och jag hoppas kunna ge dig inspiration till att mala och baka själv genom de många artiklar jag skrivit.