Tillgodogör dig mineralerna i våfflorna – recept

Nu är det många som vill grädda våfflor. Jag hoppas du kommit på att du kan göra våffelsmeten själv och inte köper ett färdigt pulver i butiken. Det är precis lika lätt att göra våffelsmet som att göra pannkakssmet! När du gör egen våffelsmet kan du dessutom både göra dem godare och nyttigare. Nyttigare betyder inte att de är mindre goda! Genom att använda fullkornsmjöl istället för vitt mjöl blir våfflorna så mycket mer smakrika. Har du dessutom en egen mjölkvarn så att du får färskmalet mjöl, får du oerhört goda våfflor.

Det bästa är om du gör i ordning våffelsmeten en dag före, eller i varje fall flera timmar före du ska grädda dem. Mineralerna som finns i mjölet behöver ligga i blöt för att du ska kunna tillgodogöra dig dem. Fytinsyran i mjölet släpper inte ifrån sig mineralerna om inte denna tror att det är dags för säden att börja gro. Genom att lägga mjölet i blöt kommer du runt detta och du kommer därmed kunna tillgodogöra dig mineralerna. Visst, man äter inte våfflor främst för att det är nyttigt, men det är ju synd att inte ta tillvara det som finns när vi ändå ska äta dem.

Du hittar ett receptet på de fantastiskt goda våfflorna här.

Leave a Reply