Hur får man tag i bra fullkornsvetemjöl?
Efter programmet i Go’Kväll i fredags får jag många frågor om hur man får tag i finmalet fullkornsvetemjöl. Det är underbart att frågorna strömmar in, för det betyder att intresset är stort och att det är många som vill prova att baka och skippa det vita mjölet.
Till att börja med måste jag reda ut begreppet fullkornsvetemjöl – läs gärna mer om vad fullkornsvetemjöl är här. Fullkornsvetemjöl kallas även grahamsmjöl, men ofta när man använder ordet grahamsmjöl förknippar man det med det valsade grahamsmjölet som inte är finmalet. Jag använder därför ordet fullkornsvetemjöl för att inte blanda ihop det. Utöver det rekommenderar stenmalet mjöl för att det har bättre bakegenskaper (läs mer om det här) och i regel är inte grodden borttagen . Jag köper inte mitt fullkornsmjöl utan köper säd och maler det sedan själv i min mjölkvarn. Det går dock utmärkt att få tag i bra fullkornsmjöl även om man inte har en egen mjölkvarn (även om alla självklart borde ha en ;-)). De bästa mjölet har de mindre kvarnarna runt om i Sverige. I min meny så finns en rubik som heter ”så köper du säd”, där har jag listat de inköpsställen av säd som jag känner till. Många av dem säljer även mjöl. Men även många vanliga livsmedelsbutiker tar numera in bättre mjöl. Det finns många bra kvarnar i Sverige som säljer finmalet fullkornsvetemjöl, men för att nämna två finns Warbro Kvarn som har ett fantastiskt virvelmalt dinkelmjöl och Limbacka Kvarn som t.ex. har ölandsvetemjöl – båda dessa har hyfsad distribution även i vanliga butiker. Annars finns som sagt allt på nätet.
Det finns så mycket att berätta om mjöl och du som är ny här på bloggen hoppas jag surfar omkring och hittar de många artiklar som jag skrivit i ämnet. Jag håller även bröd och surdegskurser och där undervisar jag om mjöl eftersom valet av mjöl är helt avgörande för resultatet – kolla gärna in kurserna här.
Comments 3
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
DU får gärna säga att fullkornsbröd är nyttigt och gott men att säga att man blir ”tjock” av vitt mjöl är väll lite och ta i, det är inte skadligt alls…
Hej Inis, det var ju inte så trevligt ord jag valde. Vitt mjöl är inte nyttigt, men däremot blir ju inte alla tjocka bara för att man äter det, precis som alla inte blir tjocka bara för att man äter socker – det var att hårdra det. Jag är inte perfekt ;-)
Exakt!!!