Hur får man tag i bra fullkornsvetemjöl?

Efter programmet i Go’Kväll i fredags får jag många frågor om hur man får tag i finmalet fullkornsvetemjöl. Det är underbart att frågorna strömmar in, för det betyder att intresset är stort och att det är många som vill prova att baka och skippa det vita mjölet.

Till att börja med måste jag reda ut begreppet fullkornsvetemjöl – läs gärna mer om vad fullkornsvetemjöl är här. Fullkornsvetemjöl kallas även grahamsmjöl, men ofta när man använder ordet grahamsmjöl förknippar man det med det valsade grahamsmjölet som inte är finmalet. Jag använder därför ordet fullkornsvetemjöl för att inte blanda ihop det. Utöver det rekommenderar stenmalet mjöl för att det har bättre bakegenskaper (läs mer om det här) och i regel är inte grodden borttagen . Jag köper inte mitt fullkornsmjöl utan köper säd och maler det sedan själv i min mjölkvarn. Det går dock utmärkt att få tag i bra fullkornsmjöl även om man inte har en egen mjölkvarn (även om alla självklart borde ha en ;-)). De bästa mjölet har de mindre kvarnarna runt om i Sverige. I min meny så finns en rubik som heter ”så köper du säd”, där har jag listat de inköpsställen av säd som jag känner till. Många av dem säljer även mjöl. Men även många vanliga livsmedelsbutiker tar numera in bättre mjöl. Det finns många bra kvarnar i Sverige som säljer finmalet fullkornsvetemjöl, men för att nämna två finns Warbro Kvarn som har ett fantastiskt virvelmalt dinkelmjöl och Limbacka Kvarn som t.ex. har ölandsvetemjöl – båda dessa har hyfsad distribution även i vanliga butiker. Annars finns som sagt allt på nätet.

Det finns så mycket att berätta om mjöl och du som är ny här på bloggen hoppas jag surfar omkring och hittar de många artiklar som jag skrivit i ämnet. Jag håller även bröd och surdegskurser och där undervisar jag om mjöl eftersom valet av mjöl är helt avgörande för resultatet – kolla gärna in kurserna här.

Bilden är inte helt skarp då jag tog den utan blixt och november har än så länge inte visat sig från sin ljusaste sida… I handen håller jag det mjöl som jag bakade med i GoKväll. Förklädet som jag har på mig kommer från Klippan, och ni hittar det här.

Det finmalda dinkelmjölet av fullkorn som jag bakade med i Go’Kväll. Tittar man noga ser man klibitar, men man ser även att det är väldigt mjukt och finmalt – perfekt att baka luftiga bröd och kakor med.

Comments 3

  1. Inis november 26, 2019
    • Christine Heger november 27, 2019
    • Pernilla ljunglide november 27, 2019

Leave a Reply