Varför så lösa degar?

Många frågar mig varför jag har så lösa degar. Både vad det gäller bröd och sötebröd är det många som reagerar. Till att börja med måste jag klargöra att hur lös degen blir beror på vilket mjöl man använder. Jag bakar alltid med någon del fullkornsmjöl, och fullkorn drar mer vätska än siktat mjöl. Kliet kräver vätska. Så beroende på hur stor andel fullkornsmjöl du använder i degen kommer det påverka. Dessutom beror det på malningsgraden på mjölet. Utöver det så drar olika mjöl olika mycket vätska. När du inte köper det valsade vita mjölet i butiken som beter sig exakt likadant alltid, så kommer du behöva anpassa vätskemängden. Olika år ger olika torra sädeskärnor och olika sorters vete kräver olika mycket vätska. Detta måste vara utgångspunkten i förståelsen för recepten, men med det sagt är ändå mina degar lösa jämfört med många andras.

Jag bakar med lösa degar för att bröden och sötebröden blir så mycket saftigare då. Det är svårare, men jag tycker resultatet  blir så mycket bättre. Idag bakar jag t.e.x. lussebullar (du hittar receptet här) och degen är lös. Det betyder att när jag ska forma mina bullar är degen inte lika enkel att arbeta med. Man får försöka hitta tekniken, för det är värt besväret! De flesta lussebullar som jag äter som inte är mina egna tycker jag är torra. De växer i munnen. Enligt mig ska riktigt goda lussebullar vara luftiga, saftiga och självklart med en extra smak av ett gott fullkornsvetemjöl.

En lös deg ger saftigare lussebullar.

Comment 1

  1. Ingemar Thorén maj 19, 2021

Leave a Reply