Svampsmörgåsen – den godaste jag ätit

Brödintitutet bad mig göra en måndagsmacka som skulle vara klimatsmart, svinnsmart och hälsosam. Det kändes som en väldigt lätt och rolig uppgift. Dessutom hade jag tur att hitta svamp.

Den här smörgåsen är baserat på ett surdegsbröd, som är bakat med kultursorterna emmer och svedjeråg. Kultursorter är äldre sädessorter som är mer näringsrika än de moderna. Du kan läsa mer om kultursorter här. Jag grovmalde en del av mjölet för att få mer struktur och tuggmotstånd på brödet, resten finmalde jag. Det grövre brödet passar bra till svampen som är mjuk. Grundsurdegen var syrlig då jag hade en stor andel råg i brödet (läs gärna mer om varför den ska vara syrlig här). Jag maler mitt mjöl själv, för att det blir så mycket godare då, dessutom kan jag få det precis så grovt eller fint jag önskar. Just finmalet fullkornsmjöl är annars rätt svårt att få tag i och för de flesta fullkornsbröd jag bakar vill jag oftast ha just ett finmalet mjöl för att kunna få luftiga bröd. Jag malde med min mjölvkvarn Mockmill Lino 200, som råkar vara den bästa, men det finns flera superbra kvarnar i lägre prisklasser.

Jag hade lyckan att hitta några stolta fjällskivlingar längst vägrenen på min morgonpromenad. Alltså, Stolt Fjällskivling är nog en av de godaste svamparna jag ätit. Stek i smör och sedan tillsätt en liten klick creme fraiche för att med hjälpen av syran lyfta smakerna ytterligare. Det med salt och peppar – galet gott!

Jag hackade svampen smått och stekte i smör.
Galet god!

Känner du till Brödinstitutet ? De verkar för att öka kunskapen i Sverige om hur hälsosamt bröd är och slå hål på myter och dåligt ryckte. Inte minst lyfter de upp fullkornsbrödet, vilket går helt i linje med det jag slår på trumman för. Läs gärna deras kloka inlägg här.

Jag önskar dig en härlig höstdag! /Christine

Leave a Reply