Baka dina egna Digestivekex
De här digestivekexen är så goda! Att jag inte bakat egna digestivekex tidigare är bara dumt. Då skulle jag sluppit onödiga tillsater. Jag kommer ofta på saker som jag tidigare köpt som är helt onödigt att köpa eftersom de är så lätta att gör själv. I digestivekex är det få ingredienser och det är bara att blanda ihop, trycka ut och grädda.
Jag kommer alltid förknippa digestivekex med England och min systers första språkresa. När vi besökte familjen där hon bodde blev vi bjudna på te med mjölk och socker (socker fick vi inte hemma i vårt te, så det var lyx) och digestivekex. Och så fick man gå in med skorna på. Trots att de hade heltäckningsmatta.
I mitt recept använder jag havremjöl eftersom jag färskmaler mitt eget mjöl hemma och har därmed tillgång tll det (jag har alla fyra sädeslag hemma). Har du inte en mjölkvarn och har svårt att få tag i havremjöl kan du byta ut det mot fina havreflingor.
Digestivekexen är bakade på 100% fullkornsmjöl och med riktigt smör.
Ingredienser,
ca 17 st
100 g smör
75 g havremjöl (ca 1,5 dl)
150 g fullkorsvetemjöl (ca3 dl)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rårörsocker
2 msk vatten
Recept
Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela det rumsvarma smöret i mjölblandingen. Kavla ut och tryck ut med ett glas. Nagga med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200 gr i ca 10 minuter.
Du kommer med så många bra recept! Tack!!
Tack Helen, vad glad jag blir! :-) Dessa är verkligen perfekta att ha till fikat eller när man sugen på något till kaffet. Nyttiga och goda.
Jag är så redo, men hittar inte havremjöl! Har du ett tips?
Du har ju en kvarn och kan mala ditt eget havremjöl. Köp i så fall Nakenhavre. På Nakenhavren är kärnan intakt, på vanlig havre kan kärnan vara skadad och då har havren härsknat. Jag tror jag köpte Nakenhavren från Wästgötarna om jag inte minns fel. Ring dem och kolla. Ett annat alternativ är att använda havregryn som du mosar, men det är klart inte lika kul nu när du har en kvarn och kan får färskmalet :-). Jag har även bakat på endast fullkornsvetemjöl och det blir gott det också.
Går det att mala Nakenhavre på kvarnen utan att det är dextrinerat? Det fastnar inte då?
Du kan mala en handfull havre i kvarnen därefter måste mellanmala med något hårt såsom t.ex. vete. Detta för att förhindra att stenarna klippar ihop av oljan i havren.
Fint recept.
Jag mortlade havregryn till mjöl och hade vanligt vetemjöl ist för fullkorn. Dem blev också super goda.
Underbara kex! jag gjorde misstaget att använda skrädmjöl (finmalt rostat havremjöl)
första gången med resultat att dom inte höll ihop!
Andra gången använde jag Speltvete samt SKÅNEMÖLLANS Barley W4000 rostad havre.
Resultatet blev jättegoda kex med en svag nötsmak!
Tack Christine för receptet!
Underbart! Vad roligt att du inte gav upp. Tack Bengt-Göran för återkoppling. :-)
Vad ska man ha 2 msk vatten till?