5 anledningar att mala eget mjöl
- Det smakar så mycket bättre! Mustigt, smakrikt, äkta. Om du älskar hembakat bröd är bröd bakat på nymalet mjöl brödets Rolls-Royce
- Det är nyttigt och hälsosamt! Du maler fullkornsmjöl där hela kornet är malt och inget borttaget. Med en egen kvarn kan du mala fullkornsmjölet så pass fint att du kan byta ut det mot det siktade vita mjölet och ändå få riktigt bra resultat. Du kommer även välja bättre säd som är mer näringsrika och snällare mot magen – utbudet av olika sorter är så mycket större när du maler själv. Dessutom har du möjlighet att mala ner i annat i mjölet, såsom ärtor, kryddor, bovete – du kan få många nya spännande mjölsorter!
- Det är enkelt att mala själv! Det går snabbt och ger ingen extra disk
- Det hjälper dig att hålla vikten eftersom alla fibrer finns kvar. Du kommer inte behöva äta lika mycket för att bli mätt och du kommer dessutom hålla dig mätt längre.
- Som glutenallergiker kan du både skapa full kontroll på ditt mjöl (läs mer om att mala glutenfritt) och rejält sänka dina kostnader för dyrt glutenfritt mjöl och bröd
Säd består av ett yttre skal, pulver och en kärna s.k. grodden. De flesta ”storkvarnar” tar bort grodden när de bearbetar och maler säden, eftersom groddoljan förkortar hållbarhetstiden. I deras bearbetning försvinner över 90% av alla vitaminer och mineraler som finns i grodden och skalet. Förr maldes mjölet i samband med att det skulle bakas – inget gick förlorat. Industrin har skapat ett närings- och fiberfattigt bröd.
Rågbröd på färskmalt mjöl