Vörtbröd, recept julen 2018

Jag har tidigare postat recept på vörtbröd. Årets vörtbröd är väldigt likt, med några mindre förändringar. Precis som tidigare har jag inte fixa riktig vört från ett bageri, utan köpt en färdig blandning i en påse. Bröden blir otroligt goda. Dock inte alls så söta som de du kanske brukar köpa. Russinen gör ändå att där finns en viss sötma. Om du inte vill baka med surdeg hittar du ett recept med jäst på långjästa vörtbröd här.

Ingredienser
330 g öl (33 cl)
570 g vatten
1 dl surdeg
250 g färskmalen finmald råg
450 g färskmalen finmald fullkornsvetemjöl (jag använde Dinkel)
320 g siktat vete
15 g oraffinerat havssalt
2/3 russin – när russinen svällt i vatten blir det totalt 60 gram
1 paket vörtmix (75 g)

Recept

Dag 1

Lägg russinen i blöt så att de sväller. Vispa vätskan (totalt 900 gram) och surdegen. Tillsätt salt och vörtmix. Vispa ner rågen till en jämn smet. Häll ner vetet och blanda med händerna till dess smeten är jämn. Knåda ej. Dra ner degen från kanterna med en våt degskrapa. Låt stå i 45 minter under lock i rumstemperatur (enligt sk. autolysmetoden). Stretcha och vik in mot mitten från fyra olika hörn. Vät händerna med vatten så att händerna i fastnar i degen. Låt stå ytterligare 45 minuter. Upprepa stretchningen och vikningen och strö samtidigt ner russinen mellan vikningarna. Låt stå ca 2 timmar eller till dess du ser att jäsningen kommit igång. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i tre delar. Gör en första formningen av degarna och låt sedan degarna vila i 30 minuter på bakbordet. Gör en sista formning och lägg degarna i jäskorgar som är klädda med inmjölade linnehanddukar. Packa in degarna i dukarna. Ställ in i kylen.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader och värm upp en bakstål eller en sten. Sätt in kokande vatten i ugnen (jag brukar sätta det direkt i en kopp på bakstålet). Snitta bröden precis före du skjuter in bröden i ugnen. Jag gräddade först två i bredd och sedan ett. Grädda i ca 45 min. Ta ut ångan efter 25 minuter och vädra ut. Sänk värmen efter 10 minuter till 210 grader.

En perfekt mjölkvarn för att få färskmalet mjöl hittar du här.

Här är brödet precis snittat och ska skjutas in i ugnen.

En riktigt bra snittkniv hittar du här.

Vörtbrödet i butiken går knappt att äta. Det må låta snobbigt, men har du väl bakat ditt eget kommer du inte vilja köpa igen.

 

 

Comments 8

  1. Rosa december 6, 2022
    • Christine Heger januari 8, 2023
  2. Kenneth Bergenheim december 22, 2020
  3. Marianne Johansson december 21, 2020
  4. Marianne Johansson december 20, 2020
  5. Lars Lööf december 16, 2020
    • Christine Heger december 16, 2020
  6. Anne-Christine december 4, 2019

Leave a Reply