Vörtbröd på surdeg och fullkorn

Det här receptet innehåller samma ingredienser som vörtbrödet jag bakade förra veckan (se här), men istället för jäst väljer jag att baka på surdeg. Smakmässigt blir alltid bröd bakat på surdeg mer spännande. Båda dessa bröd fick dock full pott av familjen. Har du bakat med surdeg tidigare, skulle jag välja det här receptet, men är du en ovan surdegsbagare är vörtbrödet bakat på jäst ett mycket gott (och snabbt) alternativ.

Precis som förra gången är detta ett betydligt nyttigare vörtbröd än det vi vanligtvis köper i butiken. Det här brödet är bakat på fullkornsmjöl och minimalt med sirap. Det traditionella vörtbrödet är bakat på vitt mjöl, smör och socker. Malt som finns i vörtbrödet gör brödet mörkt, inte fullkorn. I den färdiga kryddmix jag använt (för att förenkla) finns också malt, vilket även färgar det här surdegsbrödet väldigt mörkt. Malt ger smak och en vacker färg, men i det här fallet döljer det inte ett onyttigt bröd, för det här surdegsbrödet är bakat på fullkorn.

Ingredienser, 3 runda bröd

1 dl surdeg

33 cl öl + vatten – totalt 9 dl

250 gram finmald råg – fullkorn

450 gram finmald Ölandsvete – fullkorn

320 gram stenmalt siktat vetemjöl

2 msk sirap

1/2 dl russin

3 tsk salt

Vörtmix 90 gram (jag använde Santa Maria)

Recept

 1. Lägg russinen i vatten i en separat skål för att svälla
 2. Blanda surdeg och vörtmix med ljummet vatten och öl
 3. Häll i mjöl, sirap och mixa allt på låg hastighet i 10 minutermixning vörtbröd (Small)
 4. Häll av överflödigt vattnet från russinen och häll i russinen i degen
 5. Blanda i salt
 6. Låt jäsa i ca. 3 timmar på varm plats (t.ex. uppvärmt golv)
 7. Forma till tre runda bröd i en djup långpanna – använd så lite mjöl som möjligt vid utbaket. Stötta gärna bröden under jäsningen – se bildvörtbröd (Small)
 8. Ställ in hela plåten i kylen med en duk över och låt jäsa över natten
 9. Grädda på nedersta falsen, 250 grader. Sänk temperaturen efter 15 minuter till 175 grader

Total gräddtid drygt en timme

OBS: Olika mjöl kräver olika mycket vätska. Maler du inte fullkornsmjölet själv, måste du anpassa vätskemängden. Får du inte tag i fullkornsmjöl av Ölandsvete (jag rekommenderar Ölandsvetet Fornkon, det har väldigt bra bakegenskaper) byt ut det mot ett annat vetemjöl av fullkorn.

Just i detta brödet skippade jag russinen eftersom vissa inte gillar det. Jag skulle dock rekommendera er att ha i russin för att få viss sötma.Just i detta brödet skippade jag russinen eftersom vissa inte gillar det. Jag skulle dock rekommendera er att ha i russin för att få viss sötma.

 

Comments 6

 1. Hanna november 28, 2020
  • Christine Heger november 28, 2020
 2. Mikael Johansson november 18, 2020
  • Christine Heger november 26, 2020
 3. Karin december 16, 2019
  • Christine Heger december 16, 2019

Leave a Reply