Vörtbröd med råg och fullkornsvetemjöl

Idag har jag bakat vörtbröd. Huset doftar ljuvligt och julen känns därmed nära. Vörtbröd behöver inte vara som degiga sirapslimpor. Den typen av vörtbröd kan jag faktiskt överhuvudtaget inte äta. Jag är en brödsnobb – det blir så när man bakar själv. Vörtbröd blir så mycket godare om man tar bort sockret, bakar med fullkornsmjöl och låter russinen sköta sötman. Det tycker i alla fall jag. Dessutom blir de betydligt nyttigare, vilket jag uppskattar. Jag har bakat vörtbröden med surdeg, men känner man sig osäker på det, så har jag även ett recept för vörtbröd med jäst. Jag använder en färdigköpt kryddmix för att helt enkelt göra det enklare då alla inte har tillgång till vört.

Du hittar receptet på vörtbröd bakat med surdeg här. Och receptet på vörtbröd bakat med jäst här.

Mönsten blir så vackra när konstrasten är så stor. Kniven jag använde för att snitta brödet hittar du här.

Stjärnorna som jag snittat på brödet i den första bilden är superlätta att göra. Mjöla degen tunt först för att skapa kontraster (t.ex. med en tesil). Snitta små djupa snitt till en stjärna. Direkt när du snittat klart ska du skjuta in brödet i ugnen.

 

Comments 10

 1. Anne-Christine december 15, 2019
 2. Anne-Christine december 15, 2019
  • Christine Heger december 15, 2019
 3. Anne-Christine december 8, 2019
 4. Anne-Christine december 8, 2019
  • Christine Heger december 8, 2019
 5. Anne-Christine december 5, 2019
  • Christine Heger december 5, 2019
 6. Marianne Johansson december 4, 2019
  • Christine Heger december 5, 2019

Leave a Reply