Nyttigt vörtbröd bakat med fullkorn och surdeg

Vörtbröd är så gott, men också en stor källa till tomma kalorier. Socker och vitt mjöl är i regel det som döljer sig i de luftiga bröden du köper i butiken.

Vill du ha ett bättre alternativ kan du baka enligt mitt recept på vörtbröd med fullkornsmjöl och surdeg. Jag gör det dock lätt för mig med en färdig vörtmix. Det här receptet är en uppdaterad version från fjolårets recept. I receptet har jag ingen sirap, men däremot mer russin. Det där med russin är ju en smaksak, men det gör å andra sidan brödet sötare vilket kompenserar något för den uteblivna sirapen.

Receptet räcker till tre bröd och några frallor. Jag använde jäskorgar för 0,5 kg bröd.

Ingredienser

1 dl surdeg
33 cl öl + vatten + russinvatten = totalt 1215 g vätska
300 g färskmald finmald råg
500 g färskmald finmald dinkel
700 g siktat vetemjöl
10 g havssalt
1 dl russin
Vörtmix 90 g (jag använde Santa Maria)

Recept

Dag 1

Lägg russinen i blöt. Vispa surdeg, salt och all vätska (den avrunna vätskan från russinen, öl och vatten). Blanda ner allt mjöl med händerna. Låt stå i 30 minuter och vila enligt s.k. autolysmetoden. Stretcha och vik degen till mitten från fyra olika hörn – upprepa till dess degen känns stum, ungefär fyra vik. Låt vila i 45 minuter. Upprepa ”stretcha och vik”, och låt vila ytterligare 45 minuter. Stjälp upp på ett bakbord och dela upp degen. Den del av degen som ska bli frallor ställer du in i kylen med ett lock. Forma resterande deg till tre bröd. Lägg degarna i tre jäskorgar med inmjölade linnehanddukar. Packa in i linnehandduken och ställ in i kylen och låt stå till nästa dag.

Dag 2

Sätt på ugnen på 250 grader. Sätt in en kopp med vatten så att det blir ånga i ugnen. Grädda bröden i ca 45 minuter. Sänk värmen till strax över 200 grader efter 20 minuter. Efter halva tiden lufta ur ugnen och ta ut vattnet. Jag gräddade två bröd på samma gång. Det tredje brödet gräddade jag tillsammans med frallorna. Frallorna var drygt tio minuter i ugnen. Glöm inte att snitta bröden precis innan du ställer in dem i ugnen. Hjärtat som jag snittade får du lätt till med en böjd snittkniv.

Frallor på vörtbrödsdegen. Väldigt uppskattat hemma hos oss.

 

 

Comments 2

  1. Annika Åström december 2, 2020
    • Christine Heger december 8, 2020

Leave a Reply