Vörtbröd bakat på fullkorn och jäst

Vörtbröd hör julen till, men jag vill inte äta bröd baserat på vitt mjöl och socker. Det är varken gott eller nyttigt. Därför har jag bakat ett nyttigt bröd med fullkornsmjöl och skippat den stora mängden socker.

Brödet är lättbakat på jäst och färdigköpt kryddmix. Detta är alltså brödet för den som vill att det ska gå snabbt, vill äta nyttigt men inte har så mycket tid.

Ingredienser, 3 runda bröd i jäskorg eller som nedan på plåt
15 gram jäst
33 cl öl + vatten – totalt 9 dl
250 gram finmald råg – fullkorn
450 gram finmald Ölandsvete – fullkorn
320 gram stenmalt siktat vetemjöl
1/2 dl russin
3 tsk salt
Vörtmix 90 gram (jag använde Santa Maria)

Recept
1. Lägg russinen i vatten i en separat skål för att svälla
2. Blanda jäst och vörtmix med ljummet vatten och öl
3. Häll i mjöl och mixa allt på låg hastighet i några minuter
4. Häll av överflödigt vattnet från russinen och häll i russinen i degen
5. Blanda i salt
6. Låt jäsa i ca. 1 timme
7. Forma till tre runda bröd i en djup långpanna – använd så lite mjöl som möjligt vid utbaket. Stötta gärna bröden under jäsningen – se bild. Du kan självklart även jäsa i jäskorgar och sedan skjuta in bröden en i taget på en uppvärmd plåt.

8. Låt jäsa ca. 45 min
9. Grädda på nedersta falsen, 250 grader. Sänk temperaturen efter 15 minuter till 175 grader. Total gräddtid ca 1 timme
OBS: Olika mjöl kräver olika mycket vätska. Maler du inte fullkornsmjölet själv, måste du anpassa vätskemängden. Får du inte tag i fullkornsmjöl av Ölandsvete byt ut det mot ett annat vetemjöl av fullkorn.

Är du eller din vän i behov av en riktigt bra brödkniv att skära upp dina fina bröd med? Här hittar du den jag använder.

Comments 2

  1. Marianne Johansson december 21, 2019
    • Christine Heger december 21, 2019

Leave a Reply