Vinbärskaka med kokos – recept
Min mamma kom med färska röda vinbär så jag insåg att de var dags att baka på de jag har sparat (så dumt!) sedan förra året. Nu har jag en ny favoritkaka. Det är en uppdatering på den vinbärspaj som redan ligger som recept här i bloggen. Tricket är här främst att jag istället för ströbröd använder kokos – det blev som en helt ny kaka. Så gott! Jag gjorde flera små formar (1 st 16 cm i diametern och 4 st 10 cm i diametern), men det går lika bra att göra en stor.
Ingredienser, en stor pajform 23 cm i diametern eller flera små
125 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
75 g färskmalet fullkornsvetemjöl, finmalet
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ca 3 dl blandade röda vinbär
Kokosflingor
Vinbär att lägga ovanpå
Recept
Smält smöret och låt svalna. Smörj och ”bröa” pajformarna med kokosflingor. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formarna. Strössla över vinbären på kakan och tryck till dem något.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Servera med vinbär ovanpå och eventuellt en klick grädde.
Jag bakar alltid med färskmalet fullkornsmjöl. Det vita mjölet är bara substans (läs mer om det bland annat här), med fullkornsmjöl får du en helt annan smak – testa! Dessutom maler jag mitt eget mjöl, vilket gör det så mycket godare – du hittar mjölkvarnarna jag använder här.