Vinbärskaka med kokos – recept

Min mamma kom med färska röda vinbär så jag insåg att de var dags att baka på de jag har sparat (så dumt!) sedan förra året. Nu har jag en ny favoritkaka. Det är en uppdatering på den vinbärspaj som redan ligger som recept här i bloggen. Tricket är här främst att jag istället för ströbröd använder kokos – det blev som en helt ny kaka. Så gott! Jag gjorde flera små formar  (1 st 16 cm i diametern och 4 st 10 cm i diametern), men det går lika bra att göra en stor.

Ingredienser, en stor pajform 23 cm i diametern eller flera små

125 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
75 g färskmalet fullkornsvetemjöl, finmalet
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ca 3 dl blandade röda vinbär

Kokosflingor
Vinbär att lägga ovanpå

Recept

Smält smöret och låt svalna. Smörj och ”bröa” pajformarna med kokosflingor. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Vispa ägg och socker pösigt.  Blanda ner mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formarna. Strössla över vinbären på kakan och tryck till dem något.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Servera med vinbär ovanpå och eventuellt en klick grädde.

”Bröad” med kokos.

De funkar att äta både med och utan grädde. Grädde är ju alltid gott, men kakan är tillräckligt saftig för att stå på egna ben.

Jag bakar alltid med färskmalet fullkornsmjöl. Det vita mjölet är bara substans (läs mer om det bland annat här), med fullkornsmjöl får du en helt annan smak – testa! Dessutom maler jag mitt eget mjöl, vilket gör det så mycket godare – du hittar mjölkvarnarna jag använder här.

 

Leave a Reply