Vinbärskaka med färskmalet fullkornsmjöl
Har ni som jag fortfarande vinbär i frysen är det dags att börja använda dem (själv har jag en förmåga att spara sådant som jag tycker är lyxigt till dess att det blir för gammalt ;-)). Den här pajen blev riktigt god. Syrligt söt. Och det färskmalda fullkornsmjölet gör pajen himmelskt god. Det är svårt att förklara en smak, men färskmalet smakar bara så mycket mer! Det är som att jämföra en långfranska med ett nybakat krispigt och segt surdegsbröd – skillnaden är som natt och dag. Och precis som jag tidigare skrivit, smaken i mjölet sitter i fullkornet, inte i det vita pulvret (läs mer om det här).
Vinbärspaj
125 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
75 g färskmalet fullkornsvetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ca 3 dl blandade svarta och röda vinbär
Smörj och bröa en pajform. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och därefter mjölblandningen, bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Strössla över vinbären på pajen och tryck till dem något.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
Vinbärspajen står på en bädd av hela vetekorn. När du maler hela korn till fullkornsmjöl och bakar med färskt mjöl, får du en smak som du tidigare aldrig upplevt.