Vill du äta bekämpningsmedel, DNA-manipulerad och näringsfattig mat?

I veckan var jag med på en fältvandring med föreningen Allkorn (vet du inte vilka Allkorn är, så läs gärna den här artikeln). Den mycket kunniga eldsjälen Hans Larsson visade oss en helt unik samling kultursorter som odlats via forskningen i Alnarp. Deltagarna var en blandning av odlare, konsumenter, bagare och mjölnare – alla med ett starkt intresse för ren mat utan bekämpningsmedel, DNA-manipulerad och näringsfattig mat. Hans Larsson berättade att när kultursorter förädlas, korsas de med en annan sädessort, t.ex en evolutionär sort (till exempel lantvete såsom ölandsvete). Sorten hålls därmed ren och så nära ursprunget som möjligt. Det skiljer sig mot det industriella förädlingsarbetet av modernt vete. När det moderna vete förädlas finns finns inte samma restriktioner på vad som korsas in i DNA:n. Se längre ner på bilderna hur kort det moderna vetet är.

När började vi egentligen få så dåligt mjöl i hyllorna? Hans Larsson förklarar att det var på 60-talet som den kemiska odlingen verkligen slog igenom, dvs odling där växtligheten kommer från kemisk gödsling och bekämpning. Själv är jag född på 70-talet, så det är ju en skrämmande tanke att jag bara fått i mig det här.

Jag bara önskar att all denna kunskap kunde nå ut till konsumenter. Vi köper verkligen grisen i säcken. Att inte konsumenten vet om att det mjöl som främst konsumeras gör oss tjocka, sjuka och ger oss näringsbrist är frustrerande.

Jag tänker att det beror på flera orsaker att konsumenten inte är upplyst. Den största är säkert industrins rent ekonomiska incitament att inte upplysa eftersom de tjänar pengar på dagens system. För det andra tror jag att konsumenten invaggas i en trygghet att allt producerat i Sverige är bra mat. För det tredje tror jag att man som konsument ibland blir trött – vi har inte tid eller ork att ta till oss kunskapen eftersom den är besvärlig. Så känner  i varje fall jag emellanåt. Det krävs så mycket av en som konsument och det är ofta så negativa budskap, att jag ibland väljer att blunda.

Här ser du Hans Larsson mitt i sädesfältet av vete. Det är kultursorter som finns runt honom och vad som är väldigt tydligt är att de är så höga. Att de är så höga betyder att de även har väldigt långa rötter. De drar näring långt nerifrån jorden. Dessa kultursorter odlas helt utan gödsel. Den skånska jorden häromkring kräver inte gödsel. Det långa strået ger även axet näring när det slutat växa. Med ett kort strå finns det inte mycket näring till axet.

Här står Hans i ett fält med modernt vete. De växer sig inte högre än så här och rötterna är korta och ytliga. All näring kommer från den ytliga gödslingen.

Efter fältvandringen hade vi fika i parken och Magnus från Källunda gård berättade om Allkorns arbete.

Magnus driver Källunda gård i Skåne. Där kan du köpa hel säd av kultursorter och även mjöl. Han har dessutom en gårdsbutik med fantastiskt kött från bökande grisar. Du hittar Källunda gård här. Jag brukar köpa råg från honom och även ett helt fantastiskt gott och smakrikt vete.

I bakgrunden skymtar du en del av filminspelningsteamet som var med på fältvandringen. De producerar en film kring detta viktiga ämne för att sprida informationen. Så bra!

Har du inte läst om det mjöl och bröd som finns i butikerna, så gör det. Jag har skrivit flera artiklar, du hittar bland annat några här här, här och här.

Du som inte känner mig, så är började mitt intresse, tack vare bakningen, med att mala mitt eget färska mjöl. Jag säljer mjölkvarnar som man kan ha i köket och därmed alltid ha färskt näringsrikt fullkornsmjöl till allt oavsett vad man ska laga eller baka. Det finns flera anledningar till varför man vill ha färskmalet mjöl, du kan bland annat läsa lite om det här och här. Eller lyssna på inslaget i P1 Meny.

 

 

 

Leave a Reply