Vilket bröd ska jag välja i butiken?

Många frågar mig vilket bröd de ska välja. ”Jag har inte tid att baka själv, men vill gärna äta bra bröd. Vilket bröd tycker du jag ska välja i butiken?”

Det bästa vore naturligtvis om alla kunde baka sitt eget bröd, men det är ju i realiteten inte möjligt. Det tar tid att baka bröd, så är det bara. Är det en del av ens hobby, så blir det annorlunda, då tar man sig tid. Men vill man bara ha ett bra bröd, och faktiskt inte tycker det är kul att baka, då måste man självklart köpa. Det fina är att det dyker upp fler och fler äkta surdegsbagerier runt om i Sverige. Nu undrar ni kanske vad jag menar med äkta. Jag har skrivit om det tidigare (läs här), men kortfattat så bakar de traditionella bagerierna med mjölmixer, tillsatser och jäst. De har alltså inte ett dugg bättre bröd än det som finns att köpa i påsen i butiken.

Många tycker även att det blir väldigt dyrt att köpa bröd från äkta surdegsbagerier. Jämfört med att baka själv så håller jag med om att det kostar mycket, men jämför man med brödpåsen i butik är det långt ifrån dyrt. Då är det snarare väldigt prisvärt. Kolla in kilopriset nästa gång du handlar, så kommer du bli förvånad. Läs gärna mer om det ”dyra” surdegsbrödet här.

Sen är det ju tyvärr fortfarande så att många inte har ett äkta surdegsbageri runt knuten. Här där jag bor finns det till exempel inget. Inte ens om jag tar bilen, finns det ett inom rimligt avstånd. Hade jag inte bakat hade jag varit tvungen att välja något av det som finns i butiken. Mitt bästa råd är då – vänd på påsen och studera innehållsförteckningen. Är brödet mörkt, betyder det inte att det är bakat på fullkorn. Står det surdeg på påsens framsida, betyder det inte att det är bakat på surdeg. Står det fullkorn på påsens framsida, betyder det inte att det är ett fullkornsbröd.

Var kritisk, och välj ett bröd där du inte blir lurad. Ett fullkornsbröd ska inte vara bakat på siktat vetemjöl. 50% av innehållet måste vara mjöl från hela kornet, dvs fullkorn, annars är det inget fullkornsbröd. Och den mörka färgen ska ha uppkommit tack vare fullkornet, inte på grund av att det är färgat med färgämne, sirap, malt m.m. – läs mer om det här. Ett äkta surdegsbröd innehåller inte jäst. Ett nyttigt bröd ska absolut inte innehålla socker. Och läser du att det är extra gluten tillsatt, välj inte det brödet. Det finns ingen anledning att tillsätta extra gluten, såvida du inte är ute efter bröd som mest är fyllt med luft.

Det enda sättet att göra ett bra brödval i butiken är att studera innehållsförteckningen. Mjöl, vatten och salt är allt som krävs för ett äkta surdegsbröd.

Comments 3

    • admin april 11, 2017
    • admin april 11, 2017

Leave a Reply