Vilket bröd ska jag köpa?

Många frågar mig: ”Men vad ska man köpa för bröd då? Jag hinner inte baka, och du säger att det man köper i butiken är dåligt.”

Det finns inget enkelt svar, för brödet du hittar i den vanliga butiken är verkligen inte bra. Om du vill undvika socker, tillsatser och vitt mjöl, är det inte lätt.  Jag brukar argumentera för att man istället ska köpa ett bra bröd hos ett äkta surdegsbageri. Det upplevs ofta som att det är väldigt dyrt, men om du tittar på kilopriset, är det sällan det. Nu finns det naturligtvis väldigt exklusiva bagerier i Stockholm där säkert kilopriset kan dra iväg, men om man bortser från dem ligger ofta kilopriset i paritet med kilopriset på brödet i butiken. Eller möjligtvis något över. Tänk då att brödet i ett äkta surdegsbageri är just äkta – inga tillsatser, näringsrikt mjöl (fråga alltid vad de bakar med för mjöl) och förhoppningsvis en stor andel fullkorn.

Bor ni, precis som jag, utan tillgång till ett bra bageri, då är mitt bästa alternativ knäckebröd. Knäckebröd är riktigt bra mat. OM du väljer ett fullkornsknäckebröd. Dessutom är det fantastiskt gott och billigt. Just nu är jag inne i en riktig knäckebrödsperiod. Eftersom jag är en galen hemmabagare, har jag självklart bakat mina egna surdegskäckebröd. Tyvärr går de åt alldeles för snabbt och de tar tid att baka. Så jag varvar mina egna med de klassiska runda fullkornsknäckebröden som finns i butiken. Är ni sugna på att baka makalöst goda knäckebröd hittar ni receptet här. De är enkla att göra, men de tar tid att kavla eftersom man måste kavla väldigt tunt.

Fullkornsknäckebröd med ost – svårslagen kombination.

Leave a Reply