Vilket bröd ska jag köpa – det här?

Jag får så många frågor från läsare om  vilket bröd de ska köpa. ”Jag bakar inte gärna, men jag vill köpa bra bröd, vad ska jag köpa?”

Det är en svår fråga att svara på, för enligt mig är det svårt att hitta ett bra bröd i den vanliga butiken. Men det jag tycker är bra behöver inte nödvändigtvis vara enligt samma kriterier som den som frågar. I de bröd jag äter vill jag inte ha några onödiga tillsatser. Onödiga tillsatser enligt mig är socker, färgämne i någon form, vetegluten och allt annat som inte är mjöl, vatten eller salt (bortsett från nötter eller liknande som kan vara en bra ingrediens). Utöver det vill jag inte att brödet främst ska vara bakat på vitt valsat vetemjöl. Dessutom vill jag att det ska vara ett surdegsbröd där brödet endast är jäst på surdegen. Utifrån de kriterierna är det svårt att hitta ett bröd som jag tycker är okej i en vanlig butik eller i ett vanligt bageri. Majoriteten av allt bröd har en lång lista med tillsatser, är bakat på jäst och 90% av mjölet är vitt valsat vetemjöl.

”Men det här brödet då, det är väl bra? Det kostar lite mer och känns bra.”

Vänd på förpackningen är mitt bästa råd.

Limpan från Södervinge som många läsare undrar över innehåller främst vitt vetemjöl, utöver det är det tillsatt socker, vetegluten och jäst.

Vill man inte baka själv är mitt råd att gå till ett surdegsbageri och fråga vad de har i sina bröd, hur det är jäst och vilket mjöl de använder. Om det visar sig vara bra bröd fokusera då på kilopriset och inte på volymen och hamstra ;-)

 

Leave a Reply