Ett vasst knivblad gör en enorm skillnad!

Ibland är jag lite dumsnål. Jag har inte bytt ut rakbladet på min snittkniv utan bara vänt på bladet ett antal gånger och tänkt att det måste väl vara vasst nog. Det ser ju vasst ut. Idag bröt jag upp en föpackning med nya rakblad och bytte ut det gamla rakbladet i snittkniven. Vilken enorm skillnad! Nu i efterhand retar jag mig att jag inte bytt tidigare. Snitten blir så rena och det är hur lätt som helst att snitta. Efter denna erfarenheten har jag nu köpt in extra snittblad som man kan köpa separat i butiken. I varje låda ligger 10 rakblad och varje rakblad kan vändas så att du kan använda det flera gånger när du slitit ut en sida. Med tanke på hur mycket tid man lägger på att baka ett bröd är det dumt att inte ha ett vasst blad när det kommer till den sista delen i processen – snittningen. Du hittar snittbladen här. Och den grymma snittkniven här.

Kolla in videon så förstår du vad jag menar. Första gången med nya bladet – wow!

Brödet är ett surdegsbröd som är bakat med 50% färskmalet Enkorn av fullkorn och 50% siktat vetemjöl. Enkorn är en gammal kultursort som inte har så bra jäsförmåga. Men med 50% Enkorn fungerar det utmärkt. När man maler det hela Enkornet blir det väldigt ljust trots att hela kärnan är med. Det ser man även på brödet som blir ljusare än andra bröd. Ljusare kanske är fel ord, det blir snarare en annan färgton än med andra mjölsorter. Smaken är fantastisk!

Leave a Reply