Variera formen på dina bröd och få nya smakupplevelser

Om man vill har variation på brödet man brukar baka kan man ändra på formen. Samma deg, men med en annan form och det känns som ett helt nytt bröd. Konsistensen blir annorlunda när brödet är format i en annan form. Små bröd ger t.ex. i regel ett håligare inkråm, och en kringelform som i det här fallet ger betydligt mer skorpa. Smaken, eller kanske snarare känslan, blir inte den samma. Det blir som ett helt nytt bröd.

På bilden har jag bakat rågkringlor. Jag satte degen på eftermiddagen och lät den jäsa över natten i kylen. På morgonen formade jag degen till kringlor och körde in dem i ugnen. Det blev en mycket uppskattad frukost.

Jag hade hälften finmalet rågmjöl av fullkorn och hälften siktat vetemjöl. Jag blandade vatten, surdeg och salt i en bunke och tillsatte mjölet. Blandade till en jämn deg. Därefter lät jag den stå enligt autolysmetoden – läs mer om det här. Stretchade/vilade degen några gånger och stoppade sedan in hela bunken i kylskåpet.

På morgonen satte jag på ugnen på 250 grader och hällde ut degen på ett bakbord. Med försiktig hand formade jag degen till kringlor och skjutsade in dem i ugnen.

Rågkringlor som avnjöts med smör och honung. Så gott!

Rågkringlor som avnjöts med smör, honung och hemgjord bjönbärssylt. Så gott!

Leave a Reply