Varför spricker vissa bröd inte upp?
De här två bröden är bakade samtidigt, men inte gräddade samtidigt. Det är alltså exakt samma ingredienser i bröden och de har hanterats på samma sätt. Det ena brödet sprack upp vackert där jag snittat det, och det andra brödet gjorde det inte. Det finns bara en skillnaden mellan bröden – det högra brödet hade högre värme i ugnen. Kombinationen mellan ånga och värme blev inte optimal på det högra brödet. När värmen var så hög hann det bli skorpa på brödet för snabbt och därmed sprack det inte.
Värme och ånga – den kombinationen måste stämma för att brödet ska spricka upp.
Ytterligare en anledning till att bröd inte spricker är om det har jäst länge så att det inte finns så mycket jäskraft kvar när det kommer in i ugnen. Självklart har även formning och snittning betydsels. Vad det gäller dessa två bröd, var det dock orsaken väldigt tydlig.
Vill även du snitta dina bröd? Den snittkniv jag använder hittar du här.
Hej!
Men vad rekommenderar du då? Ska man köra lägre än 250 grader de första 15-20 minuterna?
Hälsar Ida
Hej Ida,
Tack för din kommentar!
Jag sänker värmen efter ca 5-10 minuter. Från 250 grader ner till ca 220 beroende på vilket bröd jag bakar och hur välgräddat jag vill ha det.