Varför spricker brödet så mycket?

I veckan bakade jag ett surdegsbröd. Jag friskade upp grundsurdegen på morgonen. Efter den varma sommaren är jag nu van med att surdegen börjar bubbla på nolltid. Men, nu hade det blivit kallare, och jag fick vänta många timmar innan surdegsgrunden var bakbar. När jag väl satte degen började klockan bli mycket. Sent på kvällen formade jag bröden och la in dem i kylskåpet väl medveten om att de hade behövt jäsa lite till i rumstemperatur. Jag behövde bröden redan på förmiddagen dagen efter, så jag tog ut och gräddade dem direkt på morgonen.

Så här snittade jag – se video

Snittkniven jag använder när jag snittar hittar du här.

Resultatet blev så här. Sprickorna är vilda, och det beror på att brödet är något underjäst. Brödet jäser alltså mer i ugnen än vad det hade gjort om jag hade jäst det längre utanför. Det kan vara vackert så här också, men jag hade gärna låtit det jäsa något mer före jag gräddade. Ett perfekt jäst bröd ger ett bättre inkråm och även ett mer kontrollerat utseende.

Brödet har spruckit upp mycket och okontrollerat.

 

 

 

Leave a Reply