Varför ska man snitta bröd?
Jag älskar sprickor. Det är det godaste på brödet. Och de sprickor som är eller ser ut som självsprickor, är i mitt tycke de allra godaste. Dock går det inte att kontrollera sprickor. Och det kanske inte en spricker. Jag har tidigare skrivit om snittat versus självsprickor – du kan läsa om det här.
Man snittar bröd för att brödet obehindrat ska kunna öka i volym och även för att kunna kontrollera sprickorna i brödet. Ett osnittat bröd riskerar att inte öka i volym och istället bli plattare än dess potential. Skorpan stänger inne kraften i brödet. Osnittade bröd kan spricka och expanderar i en riktning som gör hela brödet till komik (jag tror du kan se det framför dig). Degen brister i ugnen vid sin svagaste punkt och därför vill man kontrollera var den svagaste punkten är genom att just snitta brödet.
Det är lätt att snitta bröd. Själva snittningen i sig är en teknik som vi säkert alla kan bemästra om vi bara har rätt verktyg och övar. Men det räcker inte bara att kunna hantera en kniv, man måste även ha en bra deg att snitta. Eller för att uttrycka mig mer korrekt. Om man vill ha vackra snittade bröd, behöver man en bra deg till att börja med. Dock kan ju bröd vara vackra i alla dess former. Lösa degar är till exempel svårare att snitta snyggt. En lös deg i en form behöver snittas för att inte spricka i kanten. En lös deg utan form kan man även snitta försiktigt med många små snitt istället för ett stort. På så sätt håller brödet bättre ihop.
Har du lägre hydrering – läs mer om vad det betyder här – är det lättare att snitta vackra bröd. Dock föredrar jag personligen mer lösa degar för att få ett lätt och saftigt inkråm. Man får prova sig fram till det som man själv tycker bäst om.
En bra start är en snittkniv och sylvassa rakblad. Och just idag kan jag verkligen gå i god för att den är vass och grym. Jag gjorde nämligen även ett litet ”test” på fingret när jag slant (hårsnodden på handleden lyckades på något sätt göra kniven till projektil rakt in i mitt finger). Jag fick ett grymt snyggt, tunt (och djupt) snittat sår! Med de sagt – snitta inte bröd med hårsnoddar i närheten av kniven.
Comments 2
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej!
Vilken blogg du har, så mycket kunskap, tack för det 🙏
Mina två surdegsbröd ikväll stack iväg i en riktning som liknar ovan nämnda komik. Det blev liksom som två små extra bullar som stack ut. Hade ändå gjort vad jag trodde var några bra snitt.
Spricker de just där de spricker för att det är svagaste punkten? Har det med vikningen att göra? Bör degen spännas mer så att samtliga ”flärpar” som viks över hamnar under brödet?
Tack för hjälpen på förhand 🤗
Hälsningar
Andreas
Hej Andreas,
Tack för uppmuntran! Japp, de spricker alltid där det är som svagast. Och ja, om vi menar samma sak med flärpar, så ska de vara under brödet. Och ovandelen ska vara jämn och spänd. :-) Annars kommer det spricka där du har en vikning.