Varför jag väljer fullkorn – fler anledningar än du tror

Ni som följer mig vet att jag föredrar att baka bröd med fullkorn. Och om jag inte bakade, skulle jag ändå aldrig välja ett helvitt bröd i bageriet. Detta val gör jag inte bara för att jag vill äta hälsosamt och hålla mig i form – det finns fler anledningar:

  1. Smaken! Ett bröd bakat på enbart kärnvetemjöl smakar inte mycket. Smaken sitter i fullkornet och inte i kärnvetemjölet, dvs det vita pulvret. Häromdagen pratade jag med en bagare som driver ett äkta kvalitetsbageri utan fusk. Han utryckte sig så här:
  2. ”Kunderna vill ha luftiga höga bröd som är vackra att titta på. Problemet är att de inte smakar något. Man måste ha i fullkorn för att det ska bli smak. Jag kallar fullkorn ”smaksättare”. Det innebär att jag bakar de där luftiga vita bröden som kunderna vill ha, men jag tillsätter en del fullkorn för att de även ska smaka bra. Själv äter jag inget annat än fullkornsbröd, men kunderna fokuserar inte på smaken utan på utseendet när de väljer.”

  3. Det flesta mineraler och vitaminer i sädeskornet sitter runt kliet. När en industrivals gröper ur det vita pulvret ur kornet är restprodukten det som innehåller näring. Näringen som fanns i den övriga delen av kornet försvinner till djurmat, kosmetikaindustrin m.m.
  4. Fiber har en avgörande betydelse för vår hälsa. Under senare år har man förstått att icke-processad fiber motverkar en rad sjukdomar, och fiber från spannmål spelar en mycket viktig roll. Det finns mycket forskning kring fiber, och forskningen visar med all tydlighet att fiber är a och o för vår hälsa. Det ska dock vara icke-processad fiber, och inte den fiber som allt oftare tillsätts i livsmedel för att höja fiberinnehållet – läs om Oligofruktos – den nya mirakeltillsatsen i müsli? Jag har även skrivit en mer utförlig artikel om fiber, som ni gärna får läsa här.
Surdegsbröd bakat på färskmalet fullkornsvetemjöl och skållad grovmald råg

Surdegsbröd bakat på färskmalet fullkornsvetemjöl och skållad grovmald råg

Leave a Reply