Varför ska jag mala själv när jag kan köpa mjöl i butik?

Den självklara frågan är såklart ”men varför ska jag göra mig besväret att mala själv när man kan köpa färdigmalt i butik”. Ja, man kan ju undra varför man ska göra det svårt för sig, när man göra det lätt. MEN, det finns två väldigt bra anledningar!

  • SMAK
  • HÄLSA

Tänk färskmalen apelsinjuice, färskmalet kaffe – så kommer du inte på rätt spår vad det gäller smakskillnaden. Allt fullkornsmjöl innehåller olja. Oljan sitter i grodden på kornet, och när hela kornet mals ner mals även grodden ner. Säd kan lagras i det oändliga, men när “förpackningen” är bruten, dvs när själva sädeskornet blir mjöl härsknar det snabbt. Allt lagrat fullkornsmjöl är härsket. Det är inget farligt, och vi har vant oss vid smaken, men självklart smakar färskt mjöl bättre än härsket. Och det härsknar snabbt, bara inom ett par timmar har fullkornsvetemjölet försämrats.

Vad det gäller hälsoaspekten, innehåller det färskmalda mjölet alla vitaminer och mineraler som finns i sädeskornet. Inget har oxiderat, allt finns kvar. Utöver det får man ett fullkornsmjöl där inga nyttigheter har tagits bort. Det vita valsade mjölet i butik är en kaloribomb utan mycket näring kvar.

Läs gärna mer om det färskmalda mjölet här.

Hemmakvarn – stenkvarn för hemmabruk. Du maler snabbt färskt fullkornsmjöl som du kan använda istället för det vita mjölet i all bakning och matlagning.

Leave a Reply

Nyhetsbrev

Anmäl dig och få intressanta artiklar och erbjudande