Varför är surdegsbröd nyttigare?

Surdegsbröd är nyttigare än bröd som är bakade med jäst som jäsmedel, men vet du egentligen varför? Nedan ger jag fyra olika skäl, men jag måste även nämna andra uppenbara fördelar med surdegsbrödet. Det smular inte, det håller sig fräscht mycket längre, du behöver inte köpa jäst och när man väl börjat äta surdegsbröd vill man ogärna byta till jästbröd – det smakar helt enkelt bättre (enligt mig ;-))

Surdegsbröd är nyttigt av flera skäl:

1. Surdegsbröd genomgår en jäsningsprocess med hjälp av naturliga jästsvampar och bakterier, vilket bryter ner stärkelse och gluten i degen och gör näringsämnena mer lättillgängliga för kroppen.

2. Jäsningsprocessen i surdegsbröd producerar mjölksyra och ättiksyra, vilket sänker pH-värdet i degen och gör det lättare att smälta, samtidigt som det hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna.

3. Surdegsbröd har en högre näringsprofil än vanligt jästbröd, med en ökad mängd vissa vitaminer och mineraler som järn, zink och B-vitaminer, samt en ökad halt av antioxidanter.

4. Surdegsbröd har också visat sig vara mer skonsamt för känsliga magar, eftersom jäsningsprocessen bryter ner en del av glutenet och gör det mer lättsmält. (Här är dock även val av mjöl viktigt)

Om det ska bli nyttigt på riktigt måste du dock även välja fullkornsmjöl och inte det vita vetemjölet.

varför är surdegsbröd nyttigare?

Lycka till med bakningen!

/Christine