Vårens första surdegskurs – fullproppad med näring och glädje

I helgen har jag haft vårens första surdegskurs. Det känns konstigt att skriva ”vår”, men här i Skåne har vi snödroppar, vintergäck och fåglar som kvittrar för full hals. För min del är det väldigt efterlängtade vårtecken. På lördagen kom ett helt underbart kul gäng till bakstudion i Falsterbo. Två intensiva dagar följde med teori, praktik och inspiration. Efteråt är jag alltid helt slut men jag saknar alla så fort de bara gått ut genom dörren.

Det som jag tycker är mest spännande är få berätta om den stora skillnaden mellan mjöl och mjöl och vilka effekter det får på bröden, hälsan och vår jord. Det är lätt att i sociala media stirra sig blind på det där vackra ljusa, höga brödet med det luftiga inkråmet och tänka ”ett sådant vill jag lära mig baka”. När jag berättar vad det där brödet består av vill i regel inte deltagarna baka ett sådant. Jag lär istället deltagarna baka utan tillsatser och jäst. Därmed skapar vi bröd som är fullproppat med vitaminer och mineraler. Det går att baka vackra och luftiga surdegsbröd med näringsrikt mjöl som både är nyttiga och dessutom SMAKAR något. Om man efter min kurs mot förmodan vill baka med mjöl med tillsatser och med vitt näringsfattigt mjöl, så kommer man märka att de där är ju superlätta att baka jämfört med att baka ”på riktigt”. Skön känsla skulle jag tro – känslan att kunna baka med alla typer av mjöl.

Vill även du lära dig baka gott, vackert och näringsrikt surdegsbröd – läs mer om kurserna här och anmäl dig till mig via info@brodochkvarn.se

Full koncentration :-)

Felicia visar stolt sina vackra bröd. Bra jobbat Felicia!

Leave a Reply