Vårda dina linnehanddukar efter bak

När jag jäser mina degar i kylen över natten lägger jag degen i en linnehandduk. Man kan lägga degen rakt ner i en mjölad jäskorg, men jag väljer att ha en linnehandduk i jäskorgen. På så sätt skyddar jag jäskorgen så att den inte blir så geggig och svår att göra ren och det blir även lättare att få loss degen ur korgen (du kan läsa om förstörda jäskorgar här). Se i videon nedan hur jag gör.

Det är viktigt att man använder en handduk av linne och inte bomull. Linne gör att degen inte fastnar så lätt. Innan jag lägger ner degen i linnehandduken mjölar jag duken med en tesil. Jag vill ha ett jämnt tunt lager med pudrat mjöl, inte för mycket, men det ska täcka duken. Detta för att degen inte ska fastna.

Det kan ibland trots allt bli så att det blir små degrester kvar i linnehandduken. Slänger du då handduken rakt i tvättmaskinen så förstör du den. Då blir det små hårda klumpar av deg som sätter sig i väven som är svåra att få bort. Du ska istället lägga ner linnehandduken i kallt vatten och så att mjöl och degrester löses upp, därefter kan du tvätta den.

Jag tvättar ofta mina linnehanddukar efter att jag använt dem ett par gånger. Det behöver man i regel inte göra. Det kan räcka med att skaka ur mjölet. Jag tycker dock det är lyxigt att ta fram manglade linnehanddukar när jag ska baka, så jag unnar mig den onödiga lyxen.

De linnehanddukar jag använder hittar du här. Finns i vita och blå.

Lycka till! /Christine

Leave a Reply