Var gör du av allt bröd?

”Var gör du av allt bröd?” Det är en fråga som jag får i princip varje dag. Jag har jag har skrivit om det tidigare, men frågan fortsätter att komma. Jag tycker det är roligt, för jag bakar mycket mer än vad jag lägger upp på Instagram. Det är inte alltid jag orkar fota och fixa, ibland bara njuter jag av ett hederligt bak utan efterföljande arbete.

Vi är tre vuxna i hushållet och två barn, och det går helt enkelt åt. Frukost, mellanmål, kvällsmacka. När det är nybakt och hembakt är det väldigt gott, och eftersom jag vet att det jag bakar är näringsrikt och mättande är det fritt fram att äta. Bröd kan vara riktigt bra mat! Jag bakar med mjöl från så kallade kultursorter och jag väljer fullkornsmjöl. Det ger betydligt mer näringsrika bröd än det som går att köpa i den vanliga butiken. När jag dessutom väljer att baka med fullkornmjöl och inte med vitt valsat vetemjöl, behöver jag inte oroa mig för att bli tjock.

Mjölet jag bakar med är malt i en stenkvarn som håller temperaturen låg. Därmed dör inte enzymer och mineraler som det gör i det valsade mjölet där temperaturen når upp till 70 grader. Genom att baka med det färskt försvinner inte heller näringsämnen genom oxidation. Det är precis som med juice – färskpressad är nyttigare.

Jag maler mitt mjöl med Fidibus XL, men även de två mindre kvarnarna Fidibus Medium och Fidibus 21 fungerar utmärkt.

Gott bröd som man får lov att äta utan dåligt samvete går helt enkelt åt!

Surdegsbröd bakat på färskmalet mjöl av Svedjeråg och Ölandsvete, ca 75% fullkorn.

Du missar väl inte att snitta bröden du bakar. Läs mer om varför du ska snitta bröd här.

Leave a Reply