”Vänd på brödpåsarna” – 3 tips för 2017

Start av ett nytt år och många känner att de vill äta nyttigare det här året. Själv gör jag mitt bästa genom att försöka utgå från grönsakerna när jag tänker ut vad vi ska äta här hemma. Bara genom tankesättet kommer jag långt. Jag försöker även lägga grönsaker på smörgåsarna, för bröd är något vi äter mycket.

Ett effektivt sätt att börja äta nyttigare är att förändra brödkonsumtionen. De flesta av oss äter bröd. Det är en viktig och naturlig del av dagen – och många av oss äter det i princip till varje måltid. Om du börjar fundera på hur mycket bröd du äter, kanske du inser att en förändring av just brödet skulle ha en relativt stor effekt på den totala konsumtionen, och därmed även hälsan.

Brödet du köper, som du kanske tror är nyttigt, består i regel av vitt mjöl och sockerkulört (läs mer om det här och här). Granska innehållsförteckningen på brödet du köper och försök hitta ett bröd som lever upp till dina förväntningar. Det bästa vore klart att baka själv eller köpa från ett äkta surdegsbageri, men alla har inte möjlighet till det. Ett bra första steg är istället att göra ett aktivt val.

Tre förändringar som jag tror skulle hjälpa många:

1.       Vänd på brödpåsarna i butiken och läs innehållsförteckningarna. Leta upp de nyttigaste bröden och håll dig till dem under året

2.       När du står där med brickan i handen och ska ta sallad till dagens lunch, skippa brödet. Det är sannolikt ett bröd bakat på vitt vetemjöl, och är du osäker, fråga innan du stoppar det i munnen

3.       Bestäm dig för att t.ex. varannan vecka köper bröd från ett riktigt surdegsbageri eller baka själv

Surdegsbröd bakat på fullkorn av dinkel och råg. Avokado, tomat, flingsalt och med olja ringlad ovanpå. Så gott!

Surdegsbröd bakat på fullkorn av dinkel och råg. Avokado, tomat, flingsalt och med olja ringlad ovanpå. Så gott!

Leave a Reply