Väljer du också den mörka frallan?

Under de senaste 10 – 15 åren har försäljningen av mörkt bröd ökat. Det mörka brödet har fått mer plats i butikshyllorna. Inte minst har trenden varit tydlig vid hotellfrukostbuffén där det allt oftare varit huggsexa om de mörka frallorna. För att locka oss konsumenter som vill äta nyttigt har nylanseringarna av bröd i regel varit mörka, gärna med frö på, och med någon form av fullkornsetikett på påsen. Men vad ögat tror är inte vad som finns i påsen!

Vad är egentligen ett fullkornsbröd?

Många tror nog att fullkorn är vad man får om man väljer det mörka brödet som ligger på butikshyllan bland ”grova ”bröd”. Eller plockar den där frallan med frön på ur frukostbuffén. Tyvärr är de flesta mörka bröd inte mörka på grund av fullkorn, utan genom färgämnen som malt, vört, sirap eller sockerkulör. Allt för att lura konsumenten att tro att de är nyttiga.
Fullkorn betyder att hela kornet är nermalt. Inget är borttaget. Ett mjöl som är siktat är inte ett fullkornsmjöl. ”Men står det fullkorn på förpackningen, då borde man väl vara säker på att man får ett fullkornsbröd?”

Rådande branschstandard – följs med en tvist?

I min värld är ett fullkornsbröd bakat endast på nermalda hela korn. 100% av de korn som kommer in i kvarnen är också i brödet. Men enligt gällande branschstandard får man kalla brödet fullkornsbröd om minst 50% av torrvikten är nermalda hela sädeskorn. 50% fullkorn är ändå hyfsat nyttigt, så jag blir inte upprörd över detta även om det kan upplevas något missvisande. Vad som däremot är värre är att många producenter inte håller sig till dessa branschregler. Eller snarare, vrider till dem.

Är brödet superfluffigt, består det av vetemjöl

Ett bröd där det står fullkorn på påsen, innehåller sällan 50% fullkorn. Den största delen är ofta vetemjöl och sedan är en liten andel fullkorn. Ofta när det står fullkorn med en procentsats efter, t.ex. 25% fullkorn, är för lite fullkorn i för att få kallas fullkornsbröd. Självklart är brödet mörkt, och gärna med lite frön på, allt för att det ska se nyttigt ut. Men tro mig, ett bröd som är superfluffigt kan aldrig ha 50% fullkorn. Det är istället bakat huvudsakligen på vetemjöl, sannolikt med några tillsatser och sedan ”kryddat” med fullkorn.

Så vad ska jag välja?

Fullkorn och kostfiber är väldigt viktigt för vår hälsa – läs mer om det här. Undvik brödet som är baserat på siktat vetemjöl – det är näringsfattiga kalorier. Du blir hungrig snabbt och ditt blodsocker åker berg och dalbana. Granska istället innehållsförteckningarna så att du verkligen får i dig det du tror du köper. Och när du väljer fralla i frukostkorgen – välj det du tycker är godast, för sannolikheten för att den mörka frallan faktiskt är en fullkornsfralla är, på de flesta ställen, synnerligen liten.

Leave a Reply