Välgräddat med råg – magiska kombon

Jag gillar generellt inte bränt surdegsbröd. Det har varit trendigt ett tag att grädda bröden så att de blir brända. Dock tycker jag det finns ett undantag och det är när man gräddar surdegsbröd som är bakade med en del råg i. Då blir det supergott! Den smaken är något helt annat än när man bara välgräddar ett surdegsbröd bakat på vete. Bakar du surdegsbröd med främst fullkornsmjöl och en andeldel råg och gräddar det till dess det blir riktigt mörkt, får du en helt ny smak. Det är som om ytan blir karamelliserad och smaken blir riktigt mustig. Dessa bröd får alltid min man att säga: ”Vad har du gjort, det är så gott”.

I vanliga fall när jag bakar värmer jag upp ugnen till 250 grader, ställer in bröden och sänker till ca 215-220 grader efter 5 minuter. När jag istället vill ha dem riktigt välgräddade sänker jag till 240 grader. Någon gång har jag gräddat dem på 250 grader rakt igenom, men då blir det i regel för mycket. Då blir de brända, och det gillar inte jag. Jag upplever dock att det är viktigt att inte grädda dem för länge om man har varmt i ugnen, för risken är att de då blir torra. Då är de goda nybakade men blir snabbare torra när det gått någon dag. Hur länge du ska grädda i ugnen beror på hur stora bröd du gör, så det måste du själv anpassa.

Hur du inte testat detta, så testa och se vad du tycker :-)

Surdegsbröden ovan är inte brända, men välgräddade. På min datorskärm är de ljusare än i verkligheten. I verkligheten är de i vart fall rejält mörka. Så i med råg och testa :-)

Jag önskar dig all lycka till med bakningen!

/Christine