Vad kan man mala i mjölkvarnen?

Många frågar vad man kan mala i mjölkvarnen. Det korta svaret är: Allt som är torrt och inte fett. Mjölkvarnen består av två stenar som snurrar mot varandra och materialet man maler är vått eller fett smetar stenarna ihop. En önskan från flera vore att man kunde mala nötter, men det går inte just därför att de är så feta – stenarna klibbar ihop.

Det finns ändå väldigt mycket man kan mala såsom vete, råg, dinkel, korn, hirs, majs, obehandlat ris, bovete, kikärtor, gröna ärtor, linser, quinoa, amaranth m.m. Allt som är torrt och inte innehåller olja fungerar bra. Sedan finns det vissa material som innehåller olja men som fungerar att mala mindre mängder av. Havre och nypon är exempel på det. Dessa kan man mala en mindre mängd av och sedan mellanmala med något hårt för att rensa stenarna. Hårda material som är bra att rensa med är majs, ris och vete.

Nedan lägger jag ut texten om några ”material” (inget bra ord, men jag kommer inte på något bättre ;-)):

Havre

Havre kan man endast mala grovt i små mängder, annars klibbar malstenarna ihop. Havre innehåller nämligen olja. Vill du mala havre, så mal små mängder och släng i säd eller ris mellan omgångarna för att rensa stenarna.

Kryddor

Du kan mala torkade kryddor. Nymalen kardemumma är ju grymt gott. 

Korn och Frö

När du ska mala små frön som t.ex quinoa och amaranth bör man mala det tillsamman med en handfull säd eller ris.

Majs, kikärtor, böner m.m

Du kan skapa så mycket spännande mjölsorter genom att mala ner proteinrika baljväxter i mjölet. 

Ris och kikärtor måste malas med den största inställningen i första omgången om du har en 250 W kvarn. I andra omgången kan du mala dem med den finhetsgrad du önskar. Har du däremot en 360 W kvarn eller större kan du mala dem fint direkt. Det är viktigt att majsen är matmajs. Popcornmajs har framtagits speciellt för popcorn och fungerar inte att mala.

Ris

Ris måste vara obehandlad för att kunna malas. Parboiled ris är för hårt.

Har du frågor eller vill lägga till något till listan så kommentera gärna nedan.

Comments 3

  1. Daniel oktober 22, 2022
  2. Åke Cederblad oktober 16, 2020
    • Christine Heger oktober 16, 2020

Leave a Reply