Vad gör man med allt överblivet kli efter man siktat?

Jag får ofta frågan vad man ska göra med allt kli som blir över när man siktat. När man maler sitt eget färska mjöl får man ett fullkornsmjöl och vill man ta bort hela eller delar av kliet måste man sikta för ett ljusare mjöl. Jag tror att jag skrivit ett inlägg om det här tidigare, men kanske har jag kommit på fler användningsområden sedan sist. Nedan är det jag brukar använda det överblivna kliet till:

 • i gröten eller müslin
 • som ströbröd
 • i pajskalet
 • i köttbullssmeten
 • runt brödet. Istället för att mjöla linnehanddukarna eller jäskorgarna med mjöl för att inte degen ska fastna kan du strö på kli. På så sett får du ett grövre och krispigare bröd
 • Du kan lägga kliet i blöt och sedan tillsätta det i brödet efter autolysen
 • Du kan även skippa blötläggningen och tillsätta kliet efter autolysen. Se då till att ha en riktigt lös deg eftersom kli drar åt sig mycket vätska
 • Till djuren. Har du en bondgård eller djur i närheten blir säkert ägarna glada för tillskottet

Har du fler idéer?

Om du siktar mycket, kommer du ändå sannolikt ändå få kli över. Jag bakar i stor utsträckning med 100% fullkornsmjöl och maler det istället riktigt fint om jag vill ha ett luftigare bröd eller kaka. I matlagning använder jag alltid 100% fullkornsmjöl, dvs då siktar jag inget. Men visst, jag siktar också. Därmed slänger jag även en del kli. Det är oundvikligt. (Ytterligare en anledning till att jag skulle vilja ha höns).

Detta kliet är från Ölandsvete jag malde då jag ville baka baguetter på mitt eget siktade Ölandsvete. Det blev fantastiskt fina baguetter, men det blev klart kli över. Jag malde dubbelt i kvarnen och siktade sedan med den finmaskiga handsikten.

Comments 2

 1. Maria Hammar september 30, 2020
  • Christine Heger oktober 7, 2020

Leave a Reply