Vad fyller du din kropp med?

Det har sagts förut, men det tåls att upprepas: ”Det handlar inte om vad man äter då och då, utan det man äter regelbundet”. Med andra ord, äter du bröd och bakverk baserade på vitt mjöl ibland, är det ingen fara, men  består din regelbundna frukost av bröd som är bakat på vitt modernt vetemjöl, ja, då behöver du lyssna. Läs mer om det moderna vita vetemjölet här.

Byter du frukostbrödet till bra bröd blir det en stor skillnad i vad du totalt konsumerar. Ett bröd baserat på fullkorn istället för vitt mjöl håller ditt blodsocker i balans och du får i dig betydligt mycket mer näring. Väljer du dessutom att mala ditt eget mjöl från kultursorter, får du en riktigt näringsrik start på dagen. Brödet kommer dessutom smaka så mycket mer, för i fullkornet sitter smaken. Är fullkornsmjölet desstuom nymalt, slipper du den härskna något bittra smaken och ingen näring har gått förlorad. I ett valsat vitt mjöl har man tagit bort allt förutom frövitan. Fettet, som sitter i grodden, är borta, och därmed även det mesta av smaken. I det vita valsade mjölet finns främst stärkelse och att äta vitt valsat mjöl är i princip som att äta socker.

Jag vurmar naturligtvis för det hembakade surdegsbrödet och älskar själv att baka. Har du inte tid eller lust att baka, var en krävande konsument. Fråga personalen i bageriet och vänd på förpackningarna och läs innehållsförteckningarna i butiken. Är det verkligen fullkorn i brödet, eller är mjölet bara färgat. Läs mer om det här.

Mitt frukostbröd just idag. Ett bröd bakat på färskmalet mjöl med råg och Dinkel. Tomaterna är mina egna, och de sjunger på sista versen, för nu börjar det bli kallt utomhus.

 

Leave a Reply