Vad är skillnaden mellan grahamsmjöl och fullkornsvetemjöl?
Det kan vara något förvirrande att det ibland pratas om grahamsmjöl och ibland fullkornsvetemjöl. Även grahamsmjöl är ett fullkornsvetemjöl. Fullkornsmjöl betyder att hela kornet är nermalt och inget har siktats bort.
När jag maler hela vetekornet i den stenmalda mjölkvarnen ser inte mjölet ut så som t.ex. Kungsörnens grahamsmjöl. Detta beror på att deras grahamsmjöl har malts genom valsar och är betydligt mer processat än det fullkornsmjöl som malts mellan två stenar. Det enda som sker när jag maler är att säden åker ner mellan de två stenarna och mals ner och åker vidare ut i behållaren. Beroende på hur hårt stenarna är pressade mot varandra blir mjölet grovt eller fint. När säd mals till fullkornsmjöl via en industriell vals är processen betydligt längre.
Kortfattat går det till så här när grahamsmjöl blir till i valskvarnen*:
- Vatten eller vattenånga tillförs vetet – både för att ta bort ev. lösa skaldelar och för göra klidelarna mer elastiska för att lättare skilja frövitan från kornet (frövitan är det vita pulvret som finns i kornet)
- Först sker en förmalning där vetekornet delas upp i olika delar. Det finns en fåra s.k. ”bukfåra” på vetekornet som öppnas så att mjölkroppen kan gröpas ur (frövitan)
- Groddarna kläms till flagor och sorteras bort vid den första siktningen. Övriga klidelar med kvarvarande mjölkropp går vidare för ytterligare finfördelning
- När alla olika delar i vetekornet delats upp var och en för sig och malts ner till rätt storlek skapar man grahamsmjölet genom att blanda ihop rätt andel av de olika ingredienserna från vetekornet
Den här processen skiljer sig rätt markant från det stenmalda fullkornsvetet. När man stenmaler sker ingen fördelning, gruppering eller urgröpning. Allt vad man lägger i kvarnen kommer ut genom samma process. Utan uppdelning, och allt mals lika fint.
Det finns även stenmalt grahamsmjöl, så om det kallas grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl har egentligen ingen betydelse. Det som har betydelse är hur det framställts.
Håll utkik – jag kommer grotta ner mig i skillnaden i egenskaper mellan valsat och stenmalt mjöl.
*Källa: ”Livsmedelskunskap” av Ingela Marklinder
Hej Christine!
Jag undrar VARFÖR man började valsa mjöl?
Tack för din tydliga beskrivning av skillnaden mellan valsat och stenmalet mjöl och skillnaden/ likheten mellan fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl.
Tack för berömmet Margaretha, vad glad jag blir! :-)
är det någon skillnad på grahams mjöl och vetemjöl samma sak??????undrar för jag vill baka kakor men vet inte om det är någon skillnad
är det någon skillnad på grhams mjöl och vetemjöl
Grahamnsmjöl är fullkornsvetemjöl. Vetemjöl är ju egentligen allt mjöl baserat på vete, men i butiken menar man det siktade mjölet där klidelarna inte är med (och ofta inte heller grodden).
Hej jag ska baka surdegsbröd för första gången.
Här är receptet jag hittat =
En glasburk med lock ca. 1 l
Ekologiskt stenmalet vetemjöl
ekologiskt rågmjöl
ljummet vatten
Min fråga är: Är stenmalet vetemjöl detsamma som dinkelmjöl/ dinkelmjöl siktat?
Mvh Pontus
Hej Pontus,
Nej stenmalet handlar om hur mjölet är malet och har inget att göra med vilken sorts vete det är. Dinkel är en sorts vete.
Hur stor skillnad är det på ett fullkornsvetemjöl och ett stenmalet grahamsmjöl när det gäller bakegenskaper?
Fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl är samma sak. Ofta är dock grahamsmjöl ett valsat mjöl och fullkornsvetemjöl ett stenmalet, men det behöver inte vara så, och det finns inget som säger att det ska vara så.
Vilka bra artiklar du skriver!! Tack! Har jag tolkat dig rätt – om det står ”fullkornsmjöl” i ett recept, så kan jag använda grahamsmjöl istället? I min by finns inte fullkornsmjöl på hyllan… Allt gott!
Hej Sanna, Tack! Om jag skrivit fullkornsmjöl har jag nog menat fullkornsvetemjöl (har nog sluntit på tangenterna i så fall…). Grahamsmjöl är samma sak, men är det ett valsat mjöl som t.ex. från Kungsörnen så har det inte samma bakegenskaper som en finmalet mjöl.
När började man valsa mjölet?
1870 började man, och i början an 1900-talet var det redan vida etablerat.