Vad är ett misslyckat bröd?

Det är många som är rädda för att misslyckas när de bakar och därför låter bli att baka. Jag tycker det är så synd! Tänk om alla ni som inte vågar, faktiskt testar. För vad är ett misslyckat bröd? Ett misslyckat bröd ser sannolikt inte ut som det du kan köpa i ett bageri. Det är kanske är platt, ojämt eller färglöst, men det säger ju inget om hur det smakar. Ett ”misslyckat bröd”, är sannolikt ändå väldigt gott. Vem skulle inte föredra ett nybakat, hembakat bröd som är fult framför ett påsbröd från butiken?

Jag ”misslyckas” med mina bröd titt som tätt, men jag själv tycker alltid att jag lyckas. För oavsett hur de ser ut, är de grymt goda.

Hemma hos mig är det alltid många saker på gång samtidigt. Jag städar, lagar mat, tvättar, svarar på mail, pratar i telefon, engagerar barnen och bakar – samtidigt. Det säger sig själv att inget av allt jag gör är med 100% fokus. Mina brödbak går därför sällan helt enligt plan. Jästiden blir för lång, saltet missas (inte bra!), vikningarna blir två istället för fyra, jag glömmer ångan i ugnen, temperaturen missar jag att sänka och så vidare. Trots detta blir mina bröd alltid bra. Till viss del beror det på rutin, men till stor del beror det på min inställning. Mina bröd behöver inte alltid vara vackra om de bara är goda och nyttiga.

Våga komma igång och baka! Det är en fantastiskt rolig process och slutresultatet är underbart gott. Testa, träna och låt det gå fel. Du lär dig av misstagen och snart kommer du kunna baka lika lätt som du slänger ihop en pannkakssmet.

Det här surdegsbrödet hann jag inte med, så det fick jäsa alldeles för många timmar i rumstemperatur. Det blev platt och överjäst, men så gott!  Hade jag slängt ner det i en gryta, hade jag kunnat rädda det.

Det här surdegsbrödet hann jag inte med, så det fick jäsa alldeles för många timmar. Det blev platt och överjäst, men så gott!
Hade jag lagt ner den överjästa degen i en gryta, hade jag kunnat rädda det.

Comments 2

  1. Max maj 29, 2018
    • Christine Heger maj 29, 2018

Leave a Reply