Vackert ”pumpabröd” eller ”blombröd”

Jag tänkte att surdegsbrödet skulle se ut som en pumpa, men vår dotter säger att det är ett blombröd. Jag kan väl hålla med henne, det ser ut som en blomma. Istället för att snitta brödet har jag använt snören och bundit degen. Första gången jag gjorde det hade jag inte steksnören hemma utan använde röda presentpappersnören. Det blev inte så lyckat. Snörena färgade av sig (vilket nog inte var så bra att äta…) och var alldeles för styva och svårhanterliga. Så ska du baka ett sådant här bröd rekommenderar jag dig att köpa de tunna vita steksnörena. De finns i de flesta butiker. Jag tror man brukar använda dem till kyckling och annat som ska knytas före de ska in i ugnen – se bild nedan.

Dessa snören använde jag.

Det kanske är lite svårt att se, men underst är en jäskorg. Ovanpå den ligger en linnehandduk som jag pudrat med mjöl. Därefter har jag lagt ut snören i kors. Dessa är alltså de snören som inte var bra att använda… När jag gjorde om det med rätt snören var det betydligt enklare. Jag la då ut fyra snören med kors i mitten (på bilden är det endast 3). Därefter la jag ner det formade brödet. Knöt snörena försiktigt i mitten. Spänn inte snörena hårt, för brödet kommer jäsa så det räcker att snörena sitter löst. Dock inte så löst att korset inte blir i mitten – du förstår vad jag menar när du gör det. Jag lät brödet jäsa klart i kylen över natten och gräddade dagen efter. Snörena är alltså kvar när man gräddar brödet.

När väl brödet är gräddat klipper man bort knutarna under brödet och drar sedan bort snörena. Detta är lite pilligt, men det går hyfsat enkelt.

Effekten blir fin. Man kan även snitta varje blomblad om man vill för extra dekoration.

surdegsbröd

Det blir ett vackert bröd att servera till soppan i höst. Jag bakade det här brödet med 70% färskmalet fullkornsmjöl av dinkel och resten siktat mjöl. Om man ska få en riktigt fin effekt tror jag inte man ska ha i mer fullkornsvetemjöl än så, får då kommer blomman inte bli lika vacker.

Lycka till!

/Christine

Comment 1

  1. Britt - Marie Rahm oktober 25, 2021

Leave a Reply