Unikt fin skörd av helkorn – jag ger er tips på var ni kan köpa

Torkan i sommar har för många spannmålsodlare betytt dåliga skördar. För de som odlat kultursorter har skörden varit av riktigt hög kvalité. Skörden har inte varit stor, men kvalitén är ovanligt bra. Jag pratade idag med Niclas Dagman på Wästgötarna som beskriver säden som ”glänsande”. ”Man ser på kornen att de skiner, och då vet jag att kvalitén är ypperlig”.

Kultursorter har den fördelen att de klarar torka väldigt bra – läs mer om det här. Kultursorter ger generellt en stabil skörd oavsett väder. Den ger aldrig en kanonskörd utifrån mängd, men heller aldrig en riktigt dålig skörd. Den ekologiska odlingen med kultursorter har långa rötter som drar upp näring och vätska långt ner i marken. Den växer av jorden och inte som den konventionella odlingen som mer har jorden som stöd men växer av konstgödsling.

Jag har varit i kontakt med två odlare som har riktigt fina kultursorter av helkorn till försäljning. Jag säger bara passa på och bunkra, för 2018 års skörd har en fantastisk kvalité. Det går att hämta på plats, men annars skickar de iväg beställningen.

Ivan Holm i Skåne säljer Fulltofta råg i helkorn. Jag har bakat på bröd på vårrågen och den är underbar. Ivan säljer 25 kg säckar (ja, det går åt), och ni når honom på 0702-715291 eller ivanholm.ekol@gmail.com

Wästgötarna, från Norra delen av Västergötland, har ett stort utbud av kultursorter och säljer även i 5 kg säckar. Maila Niclas på niclasdagman@gmail.com 

Delar av Wästgötarnas sortiment på helkorn:
Ölandsvete
Västgöta lantvete
Dala lantvete
Dinkel
Svedjeråg
Emmer, svart
Gotlands emmer
Fulltofta råg
Naken korn
m.m.

För mer tips om var man får tag i helkorn se här. 

Surdegsbrödet jag bakade på 100% fulltofta vårråg.

 

Comments 2

  1. Karina von Brömsen september 9, 2018
    • Christine Heger september 10, 2018

Leave a Reply