Underjäst – jag känner det på doften

Jag känner på doften när brödet är underjäst. Känner du det? Det är svårt att beskriva en doft och jag önskar jag hade alla rätta ord för att kunna beskriva den. Tydligast är doften av underjäst före jag gräddar brödet. Jag tar ut brödet från kylen och tänker att jag ska grädda, men känner doften och låter brödet jäsa längre. Det är en frän doft. Jag borde nog kalla det lukt, eftersom doft är något angenämt. Man brukar säga bismak, men här är det istället en bidoft. Det är inte så att jag ryggar tillbaka av obehag. Så illa är det inte, men den finns där. Jag skulle tro att man behöver baka ofta för känna den, för när jag frågat elever på kurser som jag haft, har de bara tyckt de luktade som vanligt. När väl brödet är gräddat känner jag det inte lika starkt. Jag vet inte vad det är i surdegen som ger upphov till lukten, men för mig är det en tydlig väckarklocka om att det här brödet behöver jäsa längre.

Just surdegsbrödet på bilden luktade just så före det var gräddat. Och jag ser nu när det är gräddat (jag lät det inte jäsa längre) att det borde jäst längre. Det är ett bröd bakat på 100% fullkornsvetemjöl av emmer, så jag hade inte förväntat mig att det skulle vara ett högt bröd, men inkråmet kunder varit bättre även om det inte ser underjäst ut inuti. Det har ett fint inkråm, men det kunder varit luftigare. Den här degen var dessutom inte mogen när jag formade det (jag hade bråttom). Läs gärna mer om omogna degar här. Att degen inte var mogen ser man på det färdiggräddade brödet. Det är platt och har inte spruckit upp så som en mogen deg skulle gjort.

Kommentera gärna: Vad är dina erfarenheter kring det här? Känner du det på doften?

Leave a Reply