Underjäst eller överjäst – hur vet du?

Om en deg är överjäst, underjäst eller lagom jäst, det är en ständigt återkommande fråga. Det är också en fråga som är väldigt svår att svara på. I regel behöver man känna på degen och se den för att kunna avgöra det. Jag ska försöka ge er några tips och kännetecken.

En underjäst deg är stum när man trycker på den. Den är inte mjuk och följsam utan ger motstånd. Den känns tung när du lyfter den. När du har en överjäst deg kan du ofta se att ytan på degen börjar ge vika. Trådarna i degen drar ifrån varandra och faller isär. Degen är dallrig när du skakar lätt på den. Vore det då en deg på jäst, kan man i regel knåda ihop den och låta den jäsa upp igen. Är det en deg jäst på surdeg fungerar inte det. Degen kommer aldrig hämta sig utan blir bara lösare och lösare efterhand som microbakterierna äter upp maten i degen.

Oftast formar jag mina bröd och låter de stå i kylen en eller två dygn. I kylen avtar jäsning för att till slut upphöra när degen blivit tillräckligt kall. Det svåra är att avgöra när den perfekta tidpunkten är för att ställa in degen i kylen. Degen ska inte vara färdigjäst men den måste kommit igång ordentligt. På min deg ser jag ofta en ofta en bubbla som börjar resa sig. Då är den i regel klar för att forma till bröd. Det är bättre att ställa in en underjäst deg än en överjäst. En underjäst deg kan du alltid låta jäsa ett tag till innan du gräddar den, men en överjäst deg är svår att göra något åt. Vilken temperatur du har på kylen har betydelse för hur jäst din deg ska vara innan du ställer in den. Min kyl är till exempel väldigt kall, vilket gör att mina degar kan vara mer jästa än den vars kyl är varmare.

Lagom jästa degar som nu ska in i kylen.

Jag jäser alltid mina degar i inmjölade linnehanddukar för att inte riskera att degen fastnar i jäskorgen när jag stjälper upp dem. Lagom stora linnehanddukar för jäskorgar hittar du här.

Comments 11

 1. Boja Anicic februari 25, 2021
 2. Karolina september 2, 2020
 3. Martin juni 16, 2020
  • Christine Heger juni 23, 2020
 4. Anne maj 25, 2020
  • Christine Heger maj 25, 2020
 5. Oliver Schärfer mars 11, 2020
  • Christine Heger mars 11, 2020
 6. Anders Svensson maj 19, 2018
  • Christine Heger maj 19, 2018

Leave a Reply