Underjäst bröd

Trots att jag vet det, slutas jag inte att förvånas. När man bakar med färskmalet mjöl jäser det så otroligt mycket snabbare än när man bakar med förpackat, gammalt mjöl.

Igår när jag bakade behövde jag baka upp mjölpåsar som jag fått och som blivit stående. Det var stenmalet fullkornsmjöl. Jag valde att baka på endast det och tänkte att eftersom det var fullkornsmjöl skulle trots allt sätta fart på jäsningen. Jag använde dubbelt så mycket surdegsgrund som jag brukar göra, men ack, vad jag fick vänta. Och trots att jag väntade och väntade – degen fick jäsa dubbelt så lång tid än vad jag normalt gör, dvs när jag bakar med färskmalet mjöl – så blev det ändå underjäst. Det är fascinerande!

Det fantastiska är att du behöver inte baka med 100% färskmalet för att få effekten, det räcker att en del av mjölet är färskmalet för att din deg kommer jäsa så otroligt mycket snabbare. Visst är det häftig! På nedan bild ser du mina tre något underjästa surdegsbröd. De borde inte ha sprucket upp så mycket om de hade jäst tillräckligt före jag ställde in dem i ugnen. Det är surdegsbröd bakade på 100% fullkornsvetemjöl av ölandsvete.

Lycka till med bakningen och se till att jäs surdegen länge om du inte har färskt mjöl :-)

/Christine