Trendiga blåsor på brödets yta – hur får man dem?

Det är många som strävar efter att få till vackra blåsor på brödets yta och jag har tidigare skrivit om hur man gör för att få till dem. Ni kan läsa artikeln här. Vad jag inte skrev i den artikeln men inser att jag måste lägga till, är mjölets betydelse för om det ska fungera. Min erfarenhet är att dessa vackra och trendiga blåser kan man främst få till om man använder vetemjöl. Det kan vara siktat vetemjöl eller fullkornsvetemjöl, men det kan inte vara råg. Jag älskar råg och har råg i de flesta av de bröd jag bakar, men med råg i degen lyser blåsarna med sin frånvaro. Ju mer finmalt ju bättre, och ju mer siktat vetemjöl i degen ju större chans att lyckas.

På bilden är ett surdegsbröd bakat på fullkornsvetemjöl och siktat vetemjöl och endast en lite, lite råg tack vare surdegen som är gjord på en andel råg.

Det roliga är att förr ville ingen ha blåsor på sina bröd och om bagaren ”misslyckades”, kunde han inte sälja dem. Roligt att det finns trender i allt.

Leave a Reply