Tre små surdegsbröd – i ovala jäskorgar

Det här receptet har jag tagit fram för att det passar perfekt att baka i tre av de små ovala jäskorgar och grädda bredvid varandra på ett bakstål (vill du veta mer om varför man använder jäskorgar kan du läsa det här). Är man ett mindre hushåll är det bra med små bröd. Bröden man köper i butiken är ju ofta mellan 300-400 gram. Med detta recept kan du baka tre på en gång, behålla ett framme och lägga två i frysen.

De tre ovala korgarna hittar du i ett paketpris här.

Jag har i dessa bröden valt dinkel, men det går bra även med en annan vetesort.

Det går att öka upp degmängden med 15% och ändå få plats med dem på en plåt och i de små jäskorgarna. Då får du något större bröd. I så fall ökar du bara receptet med 15% rakt över.

Här gräddas bröden som är 15% större. De får plats även om det är lite trängre.

Ingredienser

640 g vatten
55 g aktiv surdegsgrund ca 0,5 dl
15 g oraffinerat havssalt
425 g färskmalen finmalen dinkel
370 g siktat vetemjöl av dinkel

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegsgrunden i  vattnet. Tillsätt salt och fullkornsmjölet. Vispa till jämn en smet. Blanda ner det finmalda mjölet och blanda med händerna till en jämn deg (du behöver inte knåda, bara blanda ihop). Tycker du degen är lös, läs gärna den här artikeln. Skrapa ner degen från bunkens kanter och låt stå under lock och vila i 40 minuter – sk autolys. Blöt händerna och lyft upp degen från ena sidan och vik in den mot mitten. Upprepa från alla fyra håll. Låt sedan stå 30 minuter och upprepa sedan processen. Låt degen jäsa i ca 45 minuter eller till dess du ser att det bildats antydan till bubblor i degen. Använder du färskmalet mjöl kommer det gå snabbare än om du använder ett gammalt mjöl. Likaså går ett ekologiskt mjöl snabbare än ett icke-ekologiskt.

Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i tre delar och gör en första formning av de tre bröden. Låt bröden vila i 20 minuter på bakbordet. Forma bröden till avlånga bröd som passar jäskorgen. Lägg upp dem i jäskorgen med en mjölad linnehandduk emellan korgen och degen. Packa in bröden i linnehandduken och ställ dem kallt i kylen över natten.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader. Har du ett bakstål så värm upp ugnen i 45 minuter innan du gräddar. Ställ in kokande vatten i ugnen (se bild högre upp så ser du hur jag gör). Skjut in bröden i ugnen och sänk värmen till 220 grader. Ta ut vattnet efter ca 20 minuter.  Bröden är färdiggräddade efter ca 35 minuter.

Nästan färdiggräddade.

De mindre bröden med de mått som finns i receptet.

Insidan – det viktigaste!

Erbjudandet på jäskorgarna hittar du här.

Bakstål

 

 

 

 

Leave a Reply