Tips – så här lyckas du med luftiga bullar och sötebröd!
Mina degar är generellt lösa, det vill säga jag har inte så mycket mjöl i förhållande till vätskan. Detta gör jag för att få luftigare och saftigare bullar och bröd. Hur lös degen faktiskt blir beror dock på flera faktorer som man bör känna till när man bakar efter recept. Läs om det här.
Vad det gäller bullar och sötebröd är det svårare att hantera degen om den lös. När man rullar, viker, kavlar går den lätt sönder eller klibbar fast i kaveln. Ett riktigt bra tips är att göra degen dagen före, jäsa den nästan färdig och sedan ställa den i kylen. När du tar ut den dagen efter för att kavla kommer den kalla degen vara mycket mer lätthanterlig trots att du använt lite mjöl. Utöver att degen blir mer lätthanterlig får du mer smak i bullarna. Dra ner på jästen och använd mycket mindre. Med 7 gram eller mindre jäst får du vänta lite längre på jäsningen, men degen kommer bli lika luftig.
Receptet på de är grymt goda kanelbullarna hittar du i min bok ”Fullkorn”. Jag bakar med hälften fullkornsvetemjöl och hälften siktat – bara därför att det blir så galet mycket godare.
Comments 4
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Sist jag bakade bullar så körde jag med en raskdeg först, som fick jäsa i 30 min. Sen i med resten. Går det att kombinera lång-/kalljäst med raskdegstekniken?
Det funkar. Du måste bara se till så att det är kallt nog så att det inte jäser för snabbt. Dock ser jag inte riktigt vitsen med det ;-)
Hej
Intressant. Ska testa detta.
När du skriver hälften siktat är det samma sorts fullkornsvetemjöl som det osiktade?
Vilken sorts fullkornsmjöl använder du till sötebröd/bullar?
Tack för din fantastiska blogg och allt man får lära sej utav dej.
Hej Monica, ofta använder jag samma sorts vetemjöl som det osiktade, men inte alltid. Till sötebröd använder jag olika sorter, men helst ölandsvete eller dalavete. Jag vill gärna baka med ett vete med hög proteinhalt så att jag får luftiga bullar.
Tack för din uppmuntran!