Tips – så här lyckas du med luftiga bullar och sötebröd!

Mina degar är generellt lösa, det vill säga jag har inte så mycket mjöl i förhållande till vätskan. Detta gör jag för att få luftigare och saftigare bullar och bröd. Hur lös degen faktiskt blir beror dock på flera faktorer som man bör känna till när man bakar efter recept. Läs om det här.

Vad det gäller bullar och sötebröd är det svårare att hantera degen om den lös. När man rullar, viker, kavlar går den lätt sönder eller klibbar fast i kaveln. Ett riktigt bra tips är att göra degen dagen före, jäsa den nästan färdig och sedan ställa den i kylen. När du tar ut den dagen efter för att kavla kommer den kalla degen vara mycket mer lätthanterlig trots att du använt lite mjöl. Utöver att degen blir mer lätthanterlig får du mer smak i bullarna. Dra ner på jästen och använd mycket mindre. Med 7 gram eller mindre jäst får du vänta lite längre på jäsningen, men degen kommer bli lika luftig.

Den här degen har legat i kylen över natten och är därför lätt att kavla och hantera trots att det är en lös deg.

Receptet på de är grymt goda kanelbullarna hittar du i min bok ”Fullkorn”. Jag bakar med hälften fullkornsvetemjöl och hälften siktat – bara därför att det blir så galet mycket godare.

Comments 4

  1. Rakel oktober 7, 2020
    • Christine Heger oktober 7, 2020
  2. Monica Nilsson februari 8, 2020
    • Christine Heger februari 10, 2020

Leave a Reply